General Motors (GM) lucreaza la prototipul unui parbriz ce va imbunatati vizibilitatea soferilor in conditii neprielnice.

Din cauza ca proportia soferilor in varsta creste in tarile dezvoltate, GM a demarat un proiect de cercetare pentru crearea unui parbriz cu sistem laser incorporat. Acest sistem va detecta o serie de detalii care ar putea scapa ochiului uman, mai ales in situatiile cu vizibilitate redusa.

Odata detectate aceste detalii, cum ar fi marginea drumului pe timp de ceata, sistemul va proiecta pe parbriz o linie de contur a acestui detaliu, facandu-l vizibil chiar si pentru persoanele cu vedere slaba.

Sistemul de parbriz la care lucreaza GM in prezent va utiliza o serie de computere, camere video si lasere. Liniile proiectate pe parbriz se vor integra cu ceea ce soferul vede afara, accentuandu-le forma, astfel incat vizibilitatea soferului creste simtitor.

Raza laser va fi vizibila numai din interiorul masinii si nu va afecta ceilalti participanti la trafic in timp ce este proiectata pe parbriz. Acesta va fi acoperit cu un material ce reactioneaza cu raza invizibila a laserului de putere mica in spectrul ultra-violet.

Totusi, aceast tehnologie creata de GM nu va putea niciodata sa compenseze in totalitate vizibilitatea naturala si pentru moment este in faza experimentala, insa ar putea ajuta soferii in varsta sa vada putin mai bine pe unde merg.

Astfel de initiative au mai avut loc in cursul acestor luni in cadrul diviziei Opel a GM, care a prezentat un sistem capabil sa vada si sa interpreteze semnele de circulatie, inclusiv limitele de viteza.

Sursa: Motor Authority