Conform datelor furnizate de Transelectrica, în ultima parte a lunii aprilie, firma Talgat Solar SRL a obținut avizul tehnic de racordare (ATR) pentru un parc fotovoltaic de mare capacitate, de 245 MW. Acest proiect, denumit Centrala Electrică Fotovoltaică Tălgat, este planificat să fie amplasat în județul Giurgiu.

Parcul are o dată estimată de finalizare destul de îndepărtată. Se va întâmpla undeva spre finalul anului 2028. El urmează să se conecteze la o stație nouă de 220 kV, situată la Călugăreni.

Parc fotovoltaic de mari dimensiuni, în Giurgiu

Un aspect remarcabil al acestui proiect de parc fotovoltaic este, în primul rând, dimensiunea sa. Apoi, este vorba de dezvoltatorul implicat. Conform datelor de pe Termene.ro, firma Talgat Solar SRL este deținută în totalitate de către BayWa R.E. Solar Projects Gmbh.

BayWa r.e. este parte a Grupului BayWa. E vorba de un conglomerat cu expertiză în comerț, logistică, agricultură, energie și construcții. Fondată în Germania, la München în 1923, compania are o cifră de afaceri de 23,9 miliarde EUR. Ea se angajează să abordeze provocările societății contemporane.

centrala fotovoltaica panouri fotovoltaice
SURSA FOTO: Dreamstime

Gigantul german este prezent în peste 50 de țări

Cu o prezență în peste 3.000 de locații din peste 50 de țări, în domeniile agriculturii, energiei și materialelor de construcții, BayWa R.E. numără aproape 21.000 de angajați.

Compania responsabilă de dezvoltarea proiectului din Giurgiu a fost înființată în 2021. În plus, grupul german controlează și o altă companie în România. Este vorba de Nurlat Solar Energy SRL, arată economica.net.

Compania pune accent pe sursele solare și eoliene

BayWa r.e. este angajată în dezvoltarea unui portofoliu semnificativ de proiecte de energie regenerabilă în România. Compania pune accent pe sursele solare și eoliene, în scopul de a susține tranziția energetică. Ea aduce în același timp abordări inovatoare, cum ar fi:

  • proiectele hibride,
  • sistemele de stocare a energiei,
  • unitățile agrovoltaice,
  • parcurile fotovoltaice plutitoare.

Compania are doi acționari semnificativi: Bayerische Raiffeisen-Beteiligungs din Germania și Raiffeisen Agrar Invest din Austria.

Pe de altă parte, și ENGIE România anunță decizia de investiție și începerea lucrărilor pentru construcția unui parc fotovoltaic cu o capacitate totală de 37,2 MWp, situat în comuna Ariceștii Rahtivani, din județul Prahova.

Acest nou proiect fotovoltaic marchează al patrulea proiect greenfield al companiei. Mai multe detalii despre acest subiect găsiți aici.