Mulți șoferi parchează pe trotuar în fața proprietăților private, ceea ce îi supără pe proprietari. De aici la o ceartă nu este decât un singur pas, însă legislația spune clar cine are dreptate și cine nu.
Este legal să se parcheze pe trotuarul din fața caselor?
În multe orașe din România, imaginea semnelor de pe gardurile imobilelor care interzic parcarea pe trotuarul din fața proprietății a devenit destul de comună. Aceste semne sunt adesea însoțite de dispute între proprietarii locuințelor și șoferii care parchează pe trotuarele respective. Dar cât de legală este această interdicție și care sunt drepturile și responsabilitățile fiecărei părți implicate?
Legea românească stipulează că trotuarele sunt parte a domeniului public și, prin urmare, nu pot fi revendicate ca proprietate privată. Conform legislației, pentru ca un trotuar să devină proprietate privată, proprietarul imobilului ar trebui să achite un impozit specific primăriei pentru acea suprafață.
Aceasta înseamnă că, în mod normal, trotuarele nu sunt proprietate personală. Ele nu pot fi rezervate exclusiv pentru un anumit proprietar.
Avocatul Valentin Ciobanu subliniază că legea interzice ocuparea trotuarelor de către vehicule dacă acestea împiedică circulația pietonilor. Acest principiu se aplică indiferent de locul în care se află trotuarul – fie că este în fața unei case, fie că este în fața unui bloc. Astfel, șoferii pot fi sancționați pentru blocarea trotuarelor, indiferent dacă aceștia sunt proprietari ai imobilului sau nu.
Regulile locale și închirierea locurilor de parcare
Este important să se țină cont și de reglementările locale, deoarece consiliile locale pot impune reguli suplimentare privind parcarea pe trotuar sau în alte zone neamenajate. Unele localități au interzis complet parcarea pe trotuar sau în alte zone specifice, iar aceste reguli trebuie respectate pentru a evita sancțiunile.
De asemenea, românii au opțiunea de a închiria locuri de parcare de la primărie. În acest caz, doar persoana care plătește chiria are dreptul de a parca pe un loc desemnat, chiar dacă acesta se află în fața locuinței proprii. Această închiriere oferă drepturi de parcarea pe o suprafață delimitată și trebuie respectată pentru a evita conflictele.
Sancțiuni pentru parcare neregulamentară
Amenda minimă pentru parcare neregulamentară este de 2 puncte de amendă. Este echivalentul a 330 de lei în 2024, având în vedere că un punct de amendă a crescut la 165 de lei. Amenda maximă poate ajunge până la 495 de lei.
În cazul staționării neregulamentare, amenzile sunt mai mari. Ele variază între 660 și 825 de lei.
Fiecare primărie are autoritatea de a stabili propriile sancțiuni pentru încălcarea regulamentelor de parcare. Drept urmare, amenzile pot varia în funcție de localitate.