Patronii stației GPL din Crevedia au fost arestați pentru 30 de zile

Crevedia, explozii

SURSĂ FOTO: Inquam Photos, George Călin

Parchetul a cerut arestarea preventivă a patronilor stației GPL din Crevedia după exploziile ce au avut loc pe data de 26 august. De asemenea, s-a pus sechestru pe mai multe bunuri.

UPDATE: Patronii stației GPL din Crevedia au fost arestați pentru 30 de zile

Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă, patronii stației GPL din Crevedia, au fost arestați pentru o perioadă de 30 de zile. Aceștia sunt acuzați de distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru. În această infracțiune intră inclusiv cea de ucidere din culpă, deoarece în urma exploziilor de pe 26 august, cinci oameni au murit.

Totodată, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și față de o persoană juridică, societate comercială, sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere din culpă, fiind vorba despre firma care avea acea stație de GPL.

Avocatul celor doi patroni nu a oferit multe detalii. A spus însă că s-a făcut contestație împotriva acestei masuri. Acesta le-a recomandat clienților săi să nu facă nicio declarație până nu se va analiza dosarul.

Din cercetările efectuate până în prezent, în ordonanța din data de 4 septembrie 2023, a fost reținută următoarea situație de fapt:

„În perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, în realizarea obiectului de activitate și în interesul său, ca urmare a politicii promovate de către factorii decizionali din structura de conducere a acesteia, respectiv cei doi inculpați menționați anterior, societatea comercială a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL (Ordinul M.A.I. cu nr. 166 din 27 iulie 2010 și Ordinul nr. 73/1161/1999 privind aprobarea „Normativului de proiectare, execuţie şi exploatare a sistemelor de alimentare cu gaze petroliere lichefiate (GPL) pentru autovehicule”, indicativ NP 037/99), la punctul de lucru neautorizat amplasat pe Șoseaua București-Târgoviște, în comuna Crevedia, județul Dâmbovița.

Acest fapt a creat premisele izbucnirii, la data de 26 august 2023, în jurul orei 18.40, a unui incendiu urmat de mai multe explozii, rezultate din acest factor declanșator, ce a condus la decesul a 5 persoane până la acest moment (ultima decedând în cursul zilei de azi) și vătămarea corporală a 54 de persoane, precum și distrugerea și degradarea unor bunuri imobile și mobile, precum și a unor lucrări, echipamente, instalații sau componente ale acestora, consecințe pe care factorii de conducere din cadrul acesteia nu le-au prevăzut, deși trebuiau și puteau să le prevadă.

În cauză s-au efectuat patru percheziții (la sediile a două persoane juridice și domiciliile a două persoane fizice), în urma acestor activități procedurale fiind ridicate mai multe înscrisuri, documente și medii de stocare care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Parchetul a cerut arestarea preventivă a patronilor stației GPL din Crevedia

Procurorul Marius Iacob, procurorul care anchetează cazul exploziilor de la Crevedia, a cerut instanţei arestarea preventivă a celor doi asociaţi ai firmei care deţinea staţia GPL. De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ale firmei şi ale celor doi inculpaţi, precum şi asupra conturilor bancare ale acestora.

Ședința de judecată în care urma să se decidă asupra propunerii de arestare preventivă era programată la ora 15.00 la Judecătoria Sectorului 5.

Miercuri, biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis că, în dosarul privind incendiul izbucnit în 26 august în localitatea Crevedia din judeţul Dâmboviţa, procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală criminalistică a solicitat instanţei arestarea preventivă a două persoane, administratori ai unei societăţi comerciale, pe o perioadă de 30 de zile, de la 6 septembrie, până la 5 octombrie, inclusiv.

Acțiune penală pentru distrugere din culpă

Față de acestea, s-a pus în mișcare acțiunea penală pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin 1 şi 2 din Codul Penal.

În referatul cu propunere de luare a măsurii arestării preventive s-a reţinut că cei doi inculpaţi, pe o perioadă îndelungată de timp, de cel puţin 3 ani, în mod sistematic, au promovat în cadrul societăţii o politică de funcţionare grefată pe încălcarea repetată a dispoziţiilor legale privind derularea operaţiunilor de alimentare, transport, transvazare şi depozitare cu combustibil GPL, precizează reprezentanții PÎCCJ.

Potrivit sursei citate, toate aceste operaţiuni au fost efectuate în scop pecuniar, în pofida deciziilor de ordin administrativ aplicate de autorităţile publice cu atribuţii de supraveghere şi control în materie şi abdicând de la normele elementare ce se impuneau a fi respectate în desfăşurarea acestei activităţi.

Faptele descrise au avut drept consecinţă decesul a 5 persoane, vătămarea corporală a altor 54 persoane, 6 case distruse total, 77 case distruse parţial, alte distrugeri materiale semnificative – autospeciale ale echipelor de intervenţie, echipamente de intervenţie, bunuri materiale ale cetăţenilor pe o rază de aprox. 1 km, au mai transmis reprezentanții PÎCCJ.

Până în prezent, în acest dosar au fost audiate în calitate de persoană vătămată, 16 persoane care au suferit pagube materiale şi morale şi care au precizat că se constituie parte civilă în cauză. De asemenea, 22 de persoane au fost audiate în calitate de martori.

S-a pus sechestru pe mai multe bunuri

Tot miercuri, pe data de 6 septembrie, procurorul de caz a emis o ordonanţă de instituire a unor măsuri asigurătorii, apreciind că în cauză este necesară aplicarea unor asemenea măsuri pentru a se putea asigura repararea pagubelor cauzate prin comiterea infracţiunii şi pentru a garanta executarea cheltuielilor judiciare, mai precizează reprezentanții PÎCCJ.

În ceea ce priveşte suspectul persoană juridică s-a instituit măsura asigurătorie a sechestrului cu privire la mai multe bunuri imobile, după cum urmează: 5 în judeţul Botoşani, 4 în judeţul Călăraşi, 28 în judeţul Dâmboviţa, 6 în judeţul Giurgiu, 19 în judeţul Ilfov, unul în judeţul Olt.

În ceea ce îl priveşte pe unul dintre inculpaţi, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului cu privire la un bun imobil situat în Bucureşti, precum şi cu privire la un număr de 7 conturi bancare, mai precizează sursa citată.