Parchetul European, anchetă în România. Suspiciuni de fraudă legate de o companie chineză

euro, bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Compania care construiește Centura Zalăului, cercetată. Procurorii Parchetului European (EPPO) conduc o investigație privind o posibilă fraudă de 37 de milioane de euro, fonduri provenite din bugetul Uniunii Europene.

Compania care construiește Centura Zalăului, cercetată pentru fraudă

Compania care construiește Centura Zalăului, cercetată pentru fraudă. Polițiștii și ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) au efectuat joi 31 de percheziții în București, județele Cluj și Timiș, vizând atât domiciliile, cât și sediile unor companii, inclusiv la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNAIR). Ancheta se concentrează pe lucrările realizate la centura ocolitoare a municipiului Zalău.

Compania care construiește Centura Zalăului, cercetată pentru fraudă. Potrivit procurorilor europeni anticorupție, lucrarea inițial contractată de firma chineză Sinohydro Corporation Limited a fost ulterior subcontractată. Cu toate acestea, există suspiciuni că firma care a preluat lucrările ar fi prezentat documente false care atestau finalizarea cu succes a acestora.

Investigațiile sugerează că lucrările nu au îndeplinit standardele de calitate impuse, iar reprezentanții beneficiarului, CNAIR, nu au efectuat verificările necesare pentru a asigura conformitatea acestora.

În iulie 2020, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) semna primul contract din istoria României cu o companie chineză pentru lucrări de infrastructură majoră, într-o perioadă în care investițiile chineze erau tot mai controversate și chiar respinse în multe țări din Occident.

Lucrările la centura municipiului Zalău, din județul Sălaj, ar fi trebuit să fie deja finalizate, însă stadiul acestora este de doar 70%. CNAIR susține că întârzierea se datorează unei mobilizări slabe din partea antreprenorului.

Despre proiect

Varianta Ocolitoare Zalău (5,54 km.)

  • Antreprenor: Asocierea Sinohydro Corporation Limited – SC Good Prood SRL;
  • Durată contract: 30 de luni (6 luni proiectare, 24 de luni execuție);
  • Valoare contract: 220,79 milioane de lei, fără TVA;
  • Sursă de finanțare: Programul Transport (PT);
  • Ordin de începere: 25.09.2020;
  • Stadiu actual: 70 %;
  • Termen contractual de finalizare: februarie 2024.

Despre Sinohydro Corporation Limited

Sinohydro este o companie chineză de stat, a cărei conducere este numită de liderii comuniști de la Beijing.

Conducerea companiei, care este specializată în hidrocentrale și baraje, de la președinte și vicepreședinți, până la membrii board-ului desemnarea se face de către conducerea Partidului Comunist Chinez.

Pentru a ajunge în conducerea companiei de stat Sinohydro, funcționarii chinezi trebuie să ocupe o funcție de secretar adjunct al structurii de partid care gestionează firma cu peste 30.000 de angajați în țara de origine.

Sinohydro și-a deschis sucursală în România în timpul guvernării Dăncilă de la PSD, mai exact în noiembrie 2018, lună în care a participat și la licitația pentru construcția autostrăzii Ploiești-Brașov, în tandem cu o altă firmă chineză, Power China Roadbridge Group Co LTD.

Sinohydro este înregistrată în România cu zero angajați.

Proiectul în parteneriat public-privat ales de Guvernul Dăncilă, la finalul anului 2018, a fost câștigat de asocierea unei alte companii chineze (China Communications Constructions) cu una din Turcia. Însă, venit la putere, Guvernul Orban a anulat licitația și a fost dat în judecată de consorțiul chino-turc.

Sinohydro fost inclusă de lista companiilor implicate în activități interzise

Mai multe state din Statele Unite au inclus firma Sinohydro pe lista companiilor implicate în activități interzise în Iran. Din 2020, compania a fost declarată neeligibilă pentru a încheia investiții sau contracte de stat în statul Mississippi.

În 2014, Banca Mondială a suspendat temporar Sinohydro de pe lista furnizorilor eligibili pentru proiecte din Africa, din cauza unor nereguli în derularea proiectelor. Similar, în 2017, Banca Africană de Dezvoltare a inclus compania pe lista neagră din cauza practicilor frauduloase observate în Uganda.

Organizația georgiană „Young Barristers” a publicat în 2018 un raport care subliniază comportamentele inadecvate ale Sinohydro atât la nivel local, cât și internațional, menționând că, în cadrul licitațiilor publice, firma oferă adesea oferte cu prețuri foarte scăzute pentru a câștiga contractele, pentru ca ulterior să implementeze proiectele cu deficiențe majore, din cauza lipsei de resurse necesare.

Sinohydro a fost exclusă timp de 12 luni din proiectele finanțate de Banca Europeană de Investiții, începând cu 30 august 2023.

În Georgia, guvernul de la Tbilisi a reziliat contractul cu Sinohydro pe 15 ianuarie 2024, din cauza întârzierilor semnificative în implementarea unui proiect de infrastructură.

SC Good Prod SRL, firma românească parteneră a Sinohydro la șantierul centurii ocolitoare a Zalăului, este înregistrată în localitatea Zalău și are ca acționar unic pe Viorica Crecan, din 2021.