În opinia şefei autorităţii de investigaţii şi acuzări descoperirea cazurilor de corupţie nu va fi nici de acum înainte mai uşoară, iar „ţări curate” nici nu există, scrie Nepszava.
Într-un interviu acordat publicaţiei Wall Street Journal, şefa noului institut de investigaţii, EPPO, românca Laura Codruţa Kövesi, aleasă anul trecut în fruntea Parchetului European care şi-a început activitatea în iunie 2021, la care au aderat 22 de state membre din cele 27 ale Uniunii Europene.
În timp ce Suedia îşi semnalase intenţia aderării sale ulterioare, Danemarca de la bun început nu participă la colaborarea internă şi juridică a UE spre deosebire de Irlanda, Polonia şi Ungaria care de asemenea nu au aderat încă la Parchetul European.
În plus, nici în cazul statelor membre care au aderat deja nu există o funcţionare bine unsă: de exemplu, Slovenia nu a delegat până acum din partea sa un procuror în EPPO, astfel încât în opinia Codruţei Kövesi, în ţara respectivă vor fi mai dificile şi descoperirile cazurilor de corupţie: „Acest aspect arată lipsa capacităţii de cooperare a autorităţilor slovene. Dacă te implici în ceva, trebuie să cooperezi şi nu să încurci lucrurile (…) Datorită lipsei procurorului sloven vor exista cauze pe care va trebui să le punem deoparte, deşi Parchetul European s-a constituit pentru ca nimeni să nu poată pune deoparte probleme.”
Kövesi prevede o creștere a cazurilor de corupție
Codruţa Kövesi a precizat atât în cadrul unei conferinţe din februarie, cât şi acum că datorită noului buget al UE şi surselor din fondul de rezilienţă este posibil să crească şi numărul cazurilor suspecte de corupţie, iar această problemă poate atinge oricare dintre ţări: În opinia mea nu există noţiunea de ţară curată. În statele membre, unde nu s-a înregistrat un număr atât de mare de cazuri, nu se poate vorbi încă de ţări curate.”
Şefa Parchetului European a mai vorbit şi despre faptul că nu există suficiente resurse pentru a putea cerceta cu celeritate cele mai multe probleme. S-au primit „bani mai mulţi, dar nu şi permisiunea de a angaja mai multe persoane”. Întrucât nu se doreşte cheltuirea surselor pentru altceva, probabil că se va returna o parte din bani Comisiei Europene. Cu toate acestea şefa EPPO are încredere că vor exista cauze, în care până la sfârşitul anului se vor putea deja formula şi acuzaţii.
Wall Street Journal a evocat şi faptul că anterior Laura Codruţa Kövesi a condus DNA din România până când a fost revocat din funcţie. În decursul activităţii sale a dezvăluit o mulţime de cazuri în elita politică şi economică a ţării, iar activitatea sa încununată de succes a captat şi atenţia factorilor de decizie din Europa.