Parchetul General a deschis o anchetă împotriva Dianei Șoșoacă, după ce aceasta a promovat simboluri legionare și a făcut acuzații antisemite. Declarațiile controversate ar putea să o aducă în fața justiției, riscând chiar pedeapsa cu închisoarea.
Parchetul General investighează declarațiile Dianei Șoșoacă
Parchetul General s-a autosesizat în urma declarațiilor Dianei Șoșoacă, care a promovat simboluri legionare și antisemite, acuzând totodată că evreii i-au împiedicat candidatura la alegerile prezidențiale.
Investigația vizează încălcarea articolului 5 din OUG 31/2002, care interzice organizațiile și simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob, precum și promovarea cultului persoanelor implicate în infracțiuni împotriva păcii și umanității.
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a subliniat că Șoșoacă riscă închisoarea pentru aceste afirmații.
„Democrația în pericol. Cine o atacă și cine o apără
Niște întrebări pentru PNL, USR, Mircea Geoană.
1. CCR și BEC au respins candidatura la prezidențiale a lui Miron Cozma. Niciunul dintre marii apărători ai democrației de mai sus n-a scos un cuvințel de protest, spre deosebire de cazul Șoșoacă, la care fac gălăgie să se audă până-n cer. Oare de ce?
2. „Trăiască Legiunea și Căpitanul, care au fost omorâți de aceeași putere jidănească care a acționat și acum! Mareșalul Antonescu a fost un erou! Corneliu Zelea Codreanu, un erou! Mișcarea Legionară, eroină! Și îmi asum, acuma ai motive, dragă Curte, să mă pupi unde trebuie!”, a zbierat D. Șoșoacă în urma respingerii candidaturii sale de către CCR.
Lăsând la o parte calificarea cap în gura proprie de către Șoșoacă drept „putere jidănească” a lui Carol al II-lea și Antonescu, cei care au lichidat Mișcarea Legionară și pe Corneliu Zelinski, să ne așteptăm la noi strigăte de susținere pentru candidatura lui Șoșoacă în numele democrației, din partea PNL, USR și Geoană?
Ar fi un act democratic ca D. Șoșoacă să fie urmărită penal pentru „Fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepții sau doctrine antisemite se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi” (Lege adoptată de Parlamentul Românie, 4 iulie 2018)?”, a scris Cristian Tudor Popescu pe pagina lui de Facebook.
Judecătorii CCR se pregătesc pentru ședința în care vor finaliza textul motivării deciziei
Surse din interiorul Curții Constituționale a României (CCR) indică faptul că judecătorii se pregătesc pentru ședința în care vor finaliza textul motivării deciziei prin care europarlamentarul Diana Șoșoacă, liderul S.O.S. România, a fost exclusă din cursa prezidențială.
Potrivit informațiilor obținute de stiripesurse.ro, judecătoarea Iuliana Scântei, numită de PNL, a anunțat că nu este de acord cu motivarea majorității și că va redacta o opinie separată criticând hotărârea, fiind unul dintre cei doi judecători care au votat împotriva deciziei. În schimb, judecătorul Attila Varga, care a votat pentru decizie, a aprobat textul motivării propuse.
Judecătorii Curții Constituționale încă lucrează la redactarea motivării, însă există divergențe chiar și între cei care au votat în favoarea deciziei, în legătură cu forma finală a textului. La ora 16:00 este programată o ședință în care aceștia vor hotărî versiunea finală a motivării, care urmează să fie transmisă către Biroul Electoral Central (BEC).