Ca parte a unei anchete în curs de desfășurare conduse de Parchetul European (EPPO) din București, o serie de patruzeci de percheziții domiciliare au loc marți în diferite locații din România și Franța. Ancheta se referă la suspiciuni de activități frauduloase care implică fonduri europene și naționale în valoare de peste 30 de milioane de euro.
Potrivit unui comunicat de presă al EPPO, ancheta se concentrează în jurul unei presupuse scheme infracționale prin care s-ar fi emis scrisori de garanție frauduloase pentru beneficiarii unor proiecte finanțate de Uniunea Europeană. Aceste scrisori pretindeau în mod fals că oferă o acoperire de asigurare pentru eventualele daune legate de proiecte.
Scrisori de garanție care urmau să fie folosite în România
Pe baza investigației, numeroase scrisori de garanție au fost emise în perioada 2020-2023 de către bănci frauduloase sau entități financiare dubioase care nu aveau capacitatea financiară necesară pentru a îndeplini acoperirea promisă pentru daunele asigurate. Aceste scrisori au fost asociate cu diverse proiecte care au primit finanțare europeană.
O bancă fictivă, care ar fi funcționat în Insulele Comore, a emis scrisori de garanție cu intenția de a asigura plăți către autoritățile publice române, în valoare de aproape 20 de milioane de euro. În plus, instituții financiare care pretindeau în mod fals că funcționează în Republica Cehă, Letonia și Spania au emis scrisori de garanție destinate utilizării în România, deși nu aveau autoritatea și fondurile necesare pentru a acoperi daunele asigurate.
Perchezițiile sunt în curs de desfășurare în diverse locații din România, inclusiv în București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt.
În plus, se desfășoară activități de căutare și în Roquebrune-Cap-Martin, situat în regiunea sudică a Franței.
Felul în care funcționa schema infracțională
În cazul proiectelor finanțate de UE, este obligatoriu ca antreprenorul câștigător să prezinte o scrisoare de garanție de bună execuție din partea unei instituții financiare. Această garanție asigură plata unor sume specificate (echivalente cu valoarea garanției) în cazul în care serviciile prevăzute în contract nu sunt executate în mod corespunzător. În plus, în cazul în care beneficiarul fondurilor primește un avans, trebuie să se prezinte o scrisoare de garanție separată pentru a asigura rambursarea avansului către autoritatea contractantă.
Persoanele investigate sunt acuzate că au emis scrisori de garanție folosind identitățile unor entități financiare inexistente sau cu resurse financiare frauduloase. Se presupune că, în schimbul emiterii acestor garanții, suspecții au primit sume substanțiale de bani, pe care le-au deturnat în interes personal.
În cazul în care un contractant nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, autoritățile contractante nu au putut să execute scrisorile de garanție emise din cauza lipsei de resurse financiare suficiente deținute de entitățile emitente.
Perchezițiile în curs de desfășurare sunt efectuate cu sprijinul unor agenții de aplicare a legii din România și Franța, inclusiv al Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, al Direcției Operațiuni Speciale, al Serviciului de Combatere a Criminalității Informatice, al Institutului Național de Criminalistică din România și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române. La operațiune participă, de asemenea, Serviciul de Investigații Judiciare Financiare din Nisa, Franța.