Parcul fotovoltaic din Teiuș se alătură celor aproape 600 MW de capacități de producție deja puse în funcțiune din proiectele finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dedicate energiei verzi.
Parcul fotovoltaic este dezvoltat de compania daneză Eurowind Energy
Parcul din Teiuș este dezvoltat de compania daneză Eurowind Energy, specializată în proiecte eoliene, solare și hibride, cu o investiție totală de 47.155.440 euro (54.987.957 euro cu TVA). Din această sumă, 15 milioane de euro reprezintă sprijin din partea statului, acordat prin Contractul de finanțare nr. 183/30.12.2023, cod RUE 643, în cadrul Componentei 6 – Energie, Măsura de investiții I.1 din PNRR.
Ministrul Energiei a subliniat importanța conectării fiecărui MW nou la Sistemul Energetic Național, accentuând impactul pozitiv asupra facturilor românilor și competitivității economiei. De asemenea, a evidențiat avansul major în ceea ce privește capacitatea de stocare, care se apropie de 400 MWh, o creștere semnificativă comparativ cu începutul anului trecut, când România dispunea de doar 8 MWh stocare pentru Sistemul Energetic Național.
„Suntem bucuroşi să vă anunţăm că, doar din apeluri din PNRR, proiecte finanţate pentru producţia de energie verde, avem capacităţi deja puse în funcţiune de aproape 600 MW, iar la finalul acestei luni, aprilie, ne aşteptăm să putem pune în funcţiune, probabil cel mai mare proiect din PNRR de până acum. Este vorba de parcul de la Teiuş, 60 MW. Fiecare MW conectat nou la Sistemul Energetic Naţional înseamnă şansa românilor la facturi mai mici, şansa economiei româneşti de a fi mai competitivă, puternică, de a oferi locuri de muncă mai bine plătite”, a declarat Sebastian Burduja.

Eurowind Energy pregătește și lansarea parcului eolian Pecineaga
Pe lângă proiectul din Teiuș, Eurowind Energy pregătește și lansarea parcului eolian Pecineaga (48 MW) din județul Constanța, programat să devină operațional în cursul acestui an. De asemenea, compania a anunțat în martie 2025 un plan ambițios de dezvoltare a unui parc eolian cu o capacitate estimată la 1.200 MW în județul Botoșani, proiect ce presupune o investiție de peste 1 miliard de euro.
„La stocare deja suntem foarte aproape de 400 Megawatt-oră (MWh), în condiţiile în care, la începutul anului trecut, aveam 8 megawatt-oră pentru Sistemul Energetic Naţional. Vedem deja că linia din tabloul Transelectrica, unde avem stocarea, devine tot mai semnificativă în evoluţia producţiei de energie activă în România”, a mai spus ministrul.
Eurowind Energy este activă pe piața din România din anul 2011 și are deja un portofoliu semnificativ în domeniul regenerabil: parcurile fotovoltaice din Pufești (județul Vrancea), Halchiu (județul Brașov) și Mihăilești (județul Ilfov), toate operaționale din perioada 2012–2013.
Prin realizarea acestor proiecte, România face pași concreți în direcția atingerii țintelor asumate pentru tranziția energetică, susținând totodată dezvoltarea economică durabilă și independența energetică.