Dezvoltarea sectorului IT in Cluj Napoca apare ca fiind o tendinta normala pentru un important centru universitar, care produce anual 1.400 de absolventi. In ultimii doi ani in special, s-a constatat o efervescenta a infiintarii de noi firme de software, alimentate de numerosii absolventi de facultate. Anul trecut, Clujul s-a situat pe locul secund, dupa Bucuresti, din punctul de vedere al numarului de firme IT inscrise la Registrul Comertului. De altfel, centrele universitare atrag tineri, pe care ii specializeaza si care apoi lucreaza o perioada in firmele din aceste centre. O perioada, pentru ca etapa urmatoare o reprezinta emigrarea – „in ultimul timp se constata o scadere a intervalului de timp dintre absolvirea facultatii si emigrare. Daca la inceputul anilor 90, media era de sase ani lucrati in tara, acum a scazut la trei. In plus, pleaca fara sa ezite, emigrarea fiind pregatita inca de pe bancile liceului”, afirma Marcel Borodi, director al companiei Brinel. Exodul creierelor nu poate fi stopat, diferenta dintre veniturile obtinute in tara si salariile din strainatate fiind urias. Totusi, aceasta scurta perioada de specializare din tara poate fi utilizata pentru producerea de soft autohton.
De altfel, tocmai fenomenul emigrarii este alt factor care a facilitat dezvoltarea industriei de software. Legaturile cu nemtii de origine romana au facilitat relatiile de parteneriat cu firme germane. Relatiile se intind insa si peste ocean: SUA, Canada dar si cu alte tari europene: Marea Britanie, Suedia si Grecia. Pentru o firma specializata in IT, situata in provincie, este mai greu sa reziste numai din vanzarile de software. De exemplu, grupul de firme Brinel acopera o arie mai extinsa de domenii, 60% din cifra de afaceri fiind realizata din integrarea de retele. Restul este completat de asamblarea si vanzarea de componente hardware si software. Cifra de afaceri in 2001 a fost de noua milioane USD.
Dezvoltarea sectorului de inalta tehnologie este cu siguranta viitorul economiei clujene. Ramurile ce produc o valoare adaugata mare maresc veniturile populatiei. De exemplu, in industria de soft salariile sunt cuprinse intre 200 si 900 dolari pe luna, cu mult peste media veniturilor din economia romaneasca.
Inteligenta aduce cei mai multi bani
Parcul industrial din Cluj-Napoca este in prezent in etapa de licitatie pentru desemnarea antreprenorului general care-l va construi. Viorel Gavrea, directorul Tetarom, societatea care va administra parcul, spune ca deja au fost cumparate sapte caiete de sarcini de firme din Turcia, Austria, Grecia si Romania. Ofertele urmeaza a fi deschise pe data de 14 iulie. Pe data de 1 octombrie vor fi demarate lucrarile care vor dura 18 luni. Insa primele parcele vor putea fi concesionate mai devreme, pentru ca se are in vedere darea in folosinta in etape. In acest parc vor functiona numai firmele care activeaza in domeniul inaltei tehnologii, printre care, bineinteles, si cele de software. „Noi sustinem proiectul, care este foarte nimerit pentru Cluj, insa in primii ani nu cred ca vor fi foarte multe firme de soft care sa se mute acolo. De exemplu, noi tocmai ne-am amenajat noul sediu in centrul orasului. si alte firme clujene sunt in situatii asemanatoare. Insa peste trei-cinci ani, parcul va avea un succes real”, afirma Marcel Borodi.
Parcul industrial se afla situat in zona de vest a municipiului Cluj-Napoca si se va intinde pe 20 de hectare impartite in 20 de parcele. El se va putea extinde cu inca zece ha, aflate in proprietatea Consiliului local Cluj. Ca orice parc industrial, activitatile permise pentru a fi dezvoltate vor fi nepoluante, cu valoare adaugata mare. Printre aceste activitati se inscriu productia de electrocasnice, componente auto, audio-video si bineinteles IT&C. Din pacate, parcurile industriale nu vor mai beneficia de nici o facilitate fiscala, ceea ce le reduce din atractivitate.
Chiar si in aceste conditii, se mizeaza pe calitatea serviciilor ce vor fi oferite, logistica buna. Activitatile de curatenie, intretinere, furnizor de Internet, telefonie, servicii bancare, vama etc. vor fi concesionate pe baza de licitatie. Parcul este cu adevarat tentant pentru afacerile de tip start-up, mai precis pentru tinerii care doresc sa infiinteze firme de soft, fara a dispune de fondurile necesare. In prima perioada de functionare, aceste societati tinere trebuie sa fie sustinute prin diverse metode.
In acest sens, administratia parcului tehnologic va construi o cladire speciala pentru firmele mici, cu maximum cinci angajati, care vor beneficia de un spatiu de 50 mp si de infrastructura existenta. Un fel de incubator de afaceri pentru ele, unde vor avea si sali de meeting, si acces la Internet de mare viteza si tehnologie. Efectul este de sinergie pentru afaceri, conditiile de functionare fiind optime intr-un asemenea amplasament.
Beneficiile industriei IT
· Investitiile in IT&C in Cluj-Napoca se afla pe o panta ascendenta, sector care va fi sprijinit de infiintarea parcului industrial.
· Suprafata este de 20 ha, din care 14,6 ha suprafata utila, impartita in 20 de parcele.
· Costurile cu chiria vor fi foarte mici, de numai cinci euro/mp/luna. Accesul la reteaua de utilitati va fi ieftin, datorita contractului negociat la nivel global.
· Beneficiile activitatii in Cluj-Napoca, al doilea centru financiar al tarii.
· Seriile de absolventi de invatamant superior, sursa inepuizabila de mana de lucru de inalta calificare.
· Posibilitatea de colaborare cu institutele si universitatile locale pentru dezvoltarea activitatii.
· Pietele vecine duc lipsa de specialisti IT, ceea ce reprezinta o oportunitate pentru obtinerea de contracte.
· Din 4.257 de firme de software, 7,4% activeaza in judetul Cluj, ceea il situeaza pe locul doi la nivel national.