Primele doua proiecte au atras investitii de 190 de milioane de euro de la companii romanesti si straine Cateva firme si-au inceput deja activitatea in parcul Tetarom 1, iar altele sunt in faza de constructie sau autorizatie. Tetarom 2 a fost contractat de compania americana Emerson. Ultimele informatii vorbesc de o investitie de peste 200 de milioane de euro in cel de-al treilea parc industrial. Tetarom, numele companiei care administreaza parcul industrial, vine de la
Primele doua proiecte au atras investitii de 190 de milioane de euro de la companii romanesti si straine
Cateva firme si-au inceput deja activitatea in parcul Tetarom 1, iar altele sunt in faza de constructie sau autorizatie. Tetarom 2 a fost contractat de compania americana Emerson. Ultimele informatii vorbesc de o investitie de peste 200 de milioane de euro in cel de-al treilea parc industrial.
Tetarom, numele companiei care administreaza parcul industrial, vine de la “Transilvania Echipamente si Tehnologii Avansate produse in Romania”. Primul parc, pornit in urma cu cativa ani, a urmarit concentrarea pe cele 27 de hectare doar de companii de IT sau de tehnologii avansate. Potrivit lui Mircea Gavrea, director Tetarom, 25 de firme au luat teren pentru a investi in parcul industrial, multe dintre acestea fiind straine sau cu capital mixt.
Din cele 25 de companii, noua deja functioneaza, o alta – EGH Import Export – urmeaza sa isi deschide sediul in doua luni, iar 11 sunt in faza obtinerii autorizatiei de constructie. La sfarsitul anului, va fi gata si cladirea in care vor functiona proiectele de start-up. Cea mai importanta investitie straina din primul parc industrial va fi a companiei germane Ruwel, care ii are clienti, printre altii, pe BMW, Mercedes, Opel si Mitsubischi. Ruwel va construi o fabrica de circuite imprimate, pentru care va investi 50 de milioane de euro. In total, investitiile anuntate pentru primul parc industrial Tetarom, care va numara 2.280 de locuri de munca, se ridica la 115 milioane de euro.
Parcul industrial va incuraja noile afaceri locale intr-o cladire “incubator”, care va fi gata pana la sfarsitul anului. Fiecare start-up va primi un spatiu de 50 de metri patrati, cu o chirie de un euro in primul an, doi in al doilea si trei euro in cel de-al treilea. Dupa aceasta perioada, compania ori a reusit si se poate muta in alt sediu, ori a esuat. Tetarom lucreaza la constituirea unui consiliu de administrare pentru selectarea celor mai bune idei. Din acest consiliu vor face parte profesori din universitatile clujene, reprezentanti ai Consiliului Judetean si se intentioneaza cooptarea unor oameni din marile afaceri clujene, precum Banca Transilvania sau Ursus.
Al doilea parc industrial, de 12 hectare, este gandit in jurul producatorului american de motoare electrice Emerson, care a contractat 11 hectare de teren. Negocierile s-au desfasurat in toamna anului trecut, iar in noiembrie compania a decis sa investeasca la Cluj. Investitia Emerson in fabrici, dar si intr-un centru de cercetare se ridica la 75 de milioane de euro si va incepe in luna iulie. “Va fi singurul centru de cercetare al Emerson in Europa. Se va face atat cercetare aplicativa, pentru redesenarea si remodelarea echipamentelor companiei, cat si stiintifica”, explica Viorel Gavrea. Din personalul de cercetatori, 50% vor fi ingineri cu profil mecanic, cu aptitudini de IT, 20%, de profil electric, 10%, IT si 5%, fizicieni si chimisti.
“Sunt trei argumente pentru care au ales Clujul: universitatile cu aproximativ 100.000 de studenti, aeroportul international si deschiderea autoritatilor locale”, explica Gavrea. Emerson va construi, pe langa centrul de cercetare, patru-cinci fabrici cu 500-600 de angajati: motoare electrice, generatoare electrice eoliene, valve si regulatoare de gaz si scule si echipamente profesionale din gama “do it yourself” pentru constructii.
Surpriza in materie de investitori straini va veni insa din parcul Tetarom 3, care va fi construit in apropierea Clujului, in comuna Floresti. “In ultimele patru luni, ARIS ne-a solicitat cel putin 25 de hectare pentru firme mici si o suta de hectare pentru companii mari”, precizeaza Viorel Gavrea. El spune ca sunt negocieri cu un concern international din primele 100 din lume, care va genera investitii de peste 200 de milioane. Nu mai putin de 80 de hectare sunt in discutie. Numele viitorului investitor major este tinut secret, dar in Cluj se vorbeste despre nume precum Nokia, Bosch sau Electrolux.
Principalii investitori
din parcul Tetarom
Emerson, SUA, cercetare, productie motoare, turbine, pompe, compresoare 75
Ruwel, Germania, productie componente electronice 50
Powerax, Romania, industria tehnicii de calcul si de birou 5,4
Energobit, firma mixta, informatica si activitati conexe 3
Brinel, Romania, software 3
Frosys si RCC Consult, firme mixte, productie aparate de comanda si software 1,5
A&A Medical, SUA, comert si depozitare produse farmaceutice 1,3
Aline Distribution Grup, SUA, comert calculatoare si periferice 1-2
Suprem, Romania, informatica 1-2
Via Terra Spedition, Romania, transport 1
Nivis, romano-americana, editare programe 0,5
200 de milioane
Este valoarea unei posibile investitii in parcul Tetarom
a unei companii straine tinuta
la secret. Se vehiculeaza
mai multe nume,
dar reprezentantii Tetarom
si ai Consiliului Judetean
spun doar ca este una dintre primele o suta de firme din lume