Parcul Natural Apuseni se va număra printre cele 22 de locuri din Europa care primesc distincţia de destinaţii turistice de excelenţă la gala premiilor EDEN 2009, ce va avea loc pe 8 octombrie la Bruxelles. Cu ocazia primirii titlului de destinaţie turistică de excelenţă a României, Parcul Natural Apuseni va beneficia şi de un film de prezentare de 3 minute, realizat gratuit de Comisia Europeană. Clipul va fi văzut în premieră la gala de luna viitoare. „Va fi postat pe
Parcul Natural Apuseni se va număra printre cele 22 de locuri din Europa care primesc distincţia de destinaţii turistice de excelenţă la gala premiilor EDEN 2009, ce va avea loc pe 8 octombrie la Bruxelles.
Cu ocazia primirii titlului de destinaţie turistică de excelenţă a României, Parcul Natural Apuseni va beneficia şi de un film de prezentare de 3 minute, realizat gratuit de Comisia Europeană. Clipul va fi văzut în premieră la gala de luna viitoare. „Va fi postat pe site-ul www.edenineurope.eu şi va fi pus gratuit la dispoziţia Administraţiei Parcului Natural Apuseni pentru activităţi de promovare”, după cum se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Turismului.
Depresiunea Horezu, precedenta destinaţie de excelenţă
Parcul va fi promovat şi pe site-ul oficial EDEN, unde va avea o pagină proprie, şi va fi inclus în Reţeaua Destinaţiilor Europene de Excelenţă, care facilitează schimbul de experienţă în vederea dezvoltării durabile.
La ediţia de anul trecut a acestui eveniment, destinaţia românească premiată a fost Depresiunea Horezu, în cadrul tematicii „turismul şi patrimoniul cultural imaterial”.
În 2008, destinaţia premiată în cadrul tematicii „turismul şi patrimoniul cultural imaterial” a fost Depresiunea Horezu. Puteţi urmări clipul dedicat acestei destinaţii aici.
Bijuteriile Apusenilor: peşteri, chei, defilee şi platouri carstice
Parcul Natural Apuseni se află în partea central-nord-vestică a Munţilor Apuseni şi se întinde pe o parte din masivele Bihor la sud şi Vlădeasa la nord. Principalul atuu al acestei zone îl reprezintă prezenţa, mai mult decât oriunde în ţara noastră a reliefului carstic care cuprinde peşteri, chei, defilee, platouri carstice.
Printre formele carstice unice în România se numără Peştera din Valea Rea, Avenul V5, Izbucul Tauz, Peştera Coiba Mare, Peştera Cetăţile Ponorului şi Gheţarul de la Scărişoara, care este cel mai mare gheţar subteran din România, cu un volum de gheaţă apreciat la 75.000 de metri cubi.