Cel mai fierbinte caz de acest fel este cel de la Zarnesti, judetul Brasov. Ziarele sunt pline de anunturi care ofera terenuri pentru constructie la poalele masivului Piatra Craiului, declarat parc national, pe drumul dintre Zarnesti si cabana Plaiul Foii.
Putini sunt cei care stiu ca acea zona se afla la marginea Parcului National Piatra Craiului, iar terenul este extravilan, deci nu pot fi realizate constructii. Mai mult, pentru conservarea acestei zone se deruleaza un program de 2,4 milioane de dolari, finantat de Banca Mondiala. Chiar si cei care cunosc acest lucru, cum ar fi fostul viceprimar al orasului Brasov, Ladislau Hathazi, si-au construit cite o casa de vacanta i aceasta zona. Ca sa nu piarda aceasta oportunitate, au uitat de lege si au construit imobile i Plaiul Foii si alti zece oameni de afaceri locali. Cei mai idrazneti au construit chiar o unitate de cazare – Cabana Lupului. Presedintele Comisiei de urbanism a Consiliului Judetean Brasov, Nicolae Iorga, a confirmat faptul ca vilele aparute i zona Zarnesti – Plaiul Foii sunt ridicate ilegal.
Prefectul Brasovului, Ioan Cristoloveanu, a amenintat chiar cu interventia buldozerelor, i „stil Basescu”, daca proprietarii nu vor intra i legalitate. Conform afirmatiilor presedintelui Comisiei de mediu din Consiliul Judetean Brasov, Mirel Popa, intrarea i legalitate a constructiilor din aceasta zona este practic imposibila. Desi proprietarii fac presiuni pe linga Primaria Zarnesti pentru introducerea i intravilan a terenurilor pe care sunt realizate constructiile, iar Primaria a iaintat Consiliului Judetean o astfel de propunere, Comisia de mediu a respins initiativa.
Interese mai mari decit vilele
in 1982, o data cu proiectul de constructie a centralei nuclearo- electrice de la Cernavoda, au iceput i Rominia si primele prospectiuni geologice pentru descoperirea zacamintelor de uraniu. Una dintre cele mai prospectate zone se afla la numai opt kilometri de Cabana Plaiul Foii, singura cale de acces fiind drumul forestier dintre orasul Zarnesti si cabana.
Localnicii sustin ca prospectiunile au continuat si dupa 1990, iar serviciile de informatii nu au negat acest lucru. Practic, sunt vehiculate informatii care tin de descoperirea unui zacamint, pe traseul turistic dintre Plaiul Foii si Rudarita, care ar asigura functionarea a doua unitati ale Centralei de la Cernavoda pe o perioada de 21 de ani. Valoarea estimata a zacamintului este de aproximativ 900 de milioane de dolari.
Desi Presedintele Consiliului Judetean Brasov, fostul senator Aristotel Cancescu, intentioneaza sa rezolve problema vilelor din zona pe cale amiabila, existenta unui zacamint de uraniu i acea zona ar putea impiedica acest lucru. Un aport substantial i acest sens il are o asociatie ecologica sustinuta financiar din Germania, care lupta sa „protejeze” zona de privirile indiscrete.
Bugetarii isi construiesc vile pe Valea Doftanei
Cu o situatie oarecum similara se confrunta autoritatile locale din Judetul Prahova. Pe Valea Doftanei, mai sus de lacul de acumulare Paltinu, vilele construite fara autorizatie au aparut ca ciupercile dupa ploaie. Pentru a se feri de ochii curiosilor, proprietarii si-au ales amplasamente i poienile din inima padurii. Astfel, din drumul forestier care leaga comuna Valea Doftanei de orasul Sacele pornesc o multime de poteci, de latimea unui jeep, fara ca vreo constructie sa fie vizibila din drum. Nu de alta, dar terenurile apartin Romsilva, iar constructiile, conform afirmatiilor localnicilor, apartin unor functionari locali sau de la Bucuresti.
Satenii sustin ca itre proprietarii acestor case de vacanta figureaza si nume sonore din Politie si Justitie. Daca avem i vedere ca acestia sunt primii care ar trebui sa vegheze la respectarea legii i privinta constructiilor fara autorizatie, atunci se justifica banuiala satenilor, care cred ca Primaria nu poate face mare lucru pentru a opri invazia de constructii ilegale din zona.
Problema se pare ca va fi rezolvata, itr-un fel sau altul, tot de ecologisti, care sustin ca zona este populata de persoane influente ce merg i vacante i acele constructii i extrasezonul de vinatoare. Cum Valea Doftanei este o zona populata cu cerbi si ursi carpatini, ecologistii urmaresc fiecare miscare a potentialilor braconieri.
Parcurile nationale au ajuns cartiere rezidentiale
30 septembrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 30 septembrie 2000, 15:00
Cel mai fierbinte caz de acest fel este cel de la Zarnesti, judetul Brasov. Ziarele sunt pline de anunturi care ofera terenuri pentru constructie la poalele masivului Piatra Craiului, declarat parc national, pe drumul dintre Zarnesti si cabana Plaiul Foii. Putini sunt cei care stiu ca acea zona se afla la marginea Parcului National Piatra Craiului, iar terenul este extravilan, deci nu pot fi realizate constructii. Mai mult, pentru conservarea acestei zone se deruleaza un program de 2,4 milioane
Etichete: arhiva,
Plaiul Foii,
zona
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook