"Cu toate ca avocatii sunt bine vazuti atunci cand vine vorba despre aptitudinile profesionale, participantii la discutiile de grup fac unele comentarii mai putin favorabile cand vine vorba despre caracterul acestora. Acestia sunt vazuti drept smecheri sau oportunisti, unii dintre respondenti nefiind multumiti de faptul ca aceia cu care au colaborat nu au manifestat suficient interes fata de rezolvarea problemelor lor juridice”, se arata in Studiul privind perceptia populatiei asupra rolului si pozitiei profesiei de avocat in societate, cunoasterea activitatilor si a serviciilor avocatiale.

In viziunea respondentilor care au alcatuit esantionul studiului citat, principalele atributii ale unui avocat sunt apararea clientului, a fi corect, a cunoaste legea si apararea dreptatii si a adevarului. De asemenea, acestia considera ca principalele responsabilitati pe care un avocat le are fata de persoana pe care o asista, reprezinta sau consiliaza sunt sa o apere, sa fie corect in relatia cu ea si sa ii fie loial, scrie avocatura.com
Lipsa interesului si neprezentarea la proces, printre nemultumirile respondentilor

Majoritatea persoanelor intervievate au declarat ca au o parere buna sau foarte buna despre aceasta profesie (74%), in timp ce o parere proasta sau foarte proasta au doar 18%.

"Principalele motive care ii determina pe respondenti sa aiba o parere buna despre aceasta profesie sunt: faptul ca avocatii ii ajuta si ii apara pe oameni, faptul ca este o profesie utila in societate, precum si faptul ca avocatii sunt competenti, inteligenti, educati si bine pregatiti. Motivele pentru care unii respondenti au o parere proasta despre profesie sunt faptul avocatii sunt vazuti drept lacomi, mincinosi, corupti sau incompetenti”, se mai arata in studiul citat.

In ceea ce priveste relatia cu avocatii, 73% dintre persoanele intervievate au o parere buna sau foarte buna despre colaborarea pe care au avut-o cu avocatii, in timp ce 23% au o parere mai degraba proasta.

 
Mai multe detalii despre studiu puteţi citi pe www.avocatura.com