Păreri pro şi contra vaccinării au fost exprimate de către participanţii la o dezbatere pe tema proiectului de lege privind vaccinarea persoanelor, iniţiat de Guvern, organizată de Comisia pentru sănătate publică a Senatului.
Secretarul de stat Dan Dumitrescu, de la Ministerul Sănătăţii, a subliniat că activitatea de vaccinare este componentă principală prioritară a sistemului de sănătate publică.
"Pentru vaccinările obligatorii, furnizorii de servicii au obligaţia de a informa părinţii copiilor sau reprezentanţii legali ai acestora cu privire la calendarul naţional de vaccinare iar consimţământul este prezumat cu excepţia situaţiei în care părinţii sau reprezentanţii legali refuză în scris acest lucru. În vederea asigurării dreptului la sănătate şi educaţie a tuturor copiilor şi tinerilor, garantate de stat, înscrierea acestora într-o colectivitate de învăţământ se va face numai după prezentarea documentelor care atestă efectuarea vaccinurilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care să o realizeze în termen de un an", a explicat Dumitrescu, citat de Agerpres.
Avocatul Livică Fătu, din partea Colegiului Medicilor din România, a precizat că analiza şi documentarea realizată de instituţie au scos în evidenţă în "mod categoric" faptul că numărul celor care îşi doresc şi au nevoie de vaccinuri în România este mult mai mare decât cei care resping vaccinarea obligatorie.
Maria Nicoleta Andreescu, reprezentanta APADOR-CH, a solicitat să se clarifice diferenţa între contravenţie şi infracţiune, respectiv în cazul neasigurării la timp a unei cantităţi suficiente de vaccinuri, nerespectării procedurilor pentru efectuarea vaccinului şi în cazul refuzului vaccinării.
"Este important ca în această lege să se ţină cont de recomandările internaţionale care au la bază medicina bazată pe dovezi. Să se ţină cont de părerea experţilor în vaccinare. Cred că nu este niciun dubiu pentru toată lumea că vaccinarea reprezintă una dintre cele mai importante descoperiri ale ştiinţei şi ea trebuie folosită ca atare pentru că a salvat mai multe vieţi decât orice altă descoperire a ştiinţei", a afirmat, la rândul său, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Sandra Alexiu.
La rândul său, senatorul Leon Dănăilă a amintit că în secolul trecut au murit din cauza variolei 30 de milioane de persoane.
Reprezentanta Asociaţiei Mame pentru Mame, Ana Măiţă, a spus că susţine proiectul legii vaccinării 100% şi sănătatea publică, afirmând că marea majoritatea a părinţilor din România sunt responsabili.
Anca Niţulescu, de profesie medic, a propus ca vaccinarea să nu fie obligatorie pentru copii, personalul medical, iar medicilor să nu li se interzică să prezinte aspectele negative ale vaccinurilor.
Preşedintele Comisiei pentru sănătate publică din Senat, Laszlo Attila, şi vicepreşedintele acestei comisii, Renică Diaconescu, au spus că propunerile făcute în cadrul dezbaterii vor fi analizate şi va fi cerută părerea tuturor profesioniştilor din sistemul de sănătate.