Detergenţii de rufe, şerveţelele umede pentru igiena copiilor, deodorantele şi şampoanele deţineau, la sfârşitul anului trecut, cea mai mare pondere în totalul categoriei «non-food», ca valoare a vânzărilor. Faţă de anul 2006 însă, detergenţii şi deodorantele au pierdut 2,6%, respectiv 1,2% din piaţă.
Piaţa detergenţilor este disputată de trei mari jucători internaţionali: Procter & Gamble (cu mărcile Bonux, Tide şi Ariel), Unilever (Bona, Dero şi Omo) şi Henkel (Persil, Rex şi Perwoll). Aceştia sunt urmaţi, la mare distanţă, de Evyap (Fax) şi Hayat Kimya (Bingo, Dax). Potrivit monitorizărilor MEMRB, cei cinci producători deţineau, la sfârşitul anului trecut, 94,6% din vânzările cantitative de detergenţi, respectiv 96,5% din valoare.
Analizând evoluţia din ultimii ani a acestui segment, constatăm o schimbare în comportamentul de cumpărare al românilor: se optează din ce în ce mai mult pentru brandurile poziţionate pe segmentul premium, pentru cantităţile mari, pentru variantele „2 în 1“ (detergent plus balsam sau detergent plus înălbitor), iar locul de achiziţie preferat este supermaketul sau hipermarketul.
Piaţa detergenţilor de rufe este a treia, ca mărime, în topul vânzărilor de bunuri de larg consum (FMCG). Totuşi, în 2007, s-a înregistrat o scădere a vânzărilor pe acest segment.
„Motivul ce a determinat un volum de vânzare mult mai mic, cu 11,2% faţă de anul precedent, este, cu siguranţă, introducerea pe piaţă a detergenţilor compacţi“, explică Marius Căluian, general manager MEMRB România şi Republica Moldova. „Cu toate că preţul de vânzare, pe kilogram, a crescut simţitor, de la 6,93 lei în 2006, la 8,66 lei în 2007, reducerea cantitativă a vânzărilor a avut ca efect şi o reducere valorică, chiar dacă la o rată aproape neglijabilă (2,6%)“, adaugă Marius Căluian.
O situaţie similară s-a înregistrat şi în cazul deodorantelor, motivele fiind, însă, altele. Scăderea cu 1,2% a valorii vânzărilor a fost cauzată de diminuarea din punct de vedere cantitativ a acestora, în condiţiile în care preţul pe unitatea de produs a crescut cu 7%, proporţional cu inflaţia. Acest lucru a determinat o diminuare a cererii pentru tipurile de deodorante clasice (aerosol şi stick) şi reorientarea consumatorilor către alte forme de prezentare – pump, roll-on, cremă şi gel -, considerate, probabil, mai economice.
Cei mai activi jucători de pe piaţa deodorantelor au fost Unilever (cu mărcile Dove, Axe, Denim, Impulse, Rexona, Brut), Colgate-Palmolive (Lady Speed, Palmolive, Tahiti, Mennen Speed Stick) şi Beiersdorf (Nivea, 8X4).
Cremele româneşti, în topul vânzărilor
Produsele de îngrijire a feţei (de curăţare şi tonifiere a tenului, creme etc.) au înregistrat o rată de creştere valorică de 30,9%. De ani de zile, „vedeta“ categoriei este laptele demachiant Doina, de la Farmec Cluj-Napoca. Producătorul român este lider pe acest segment şi este prezent pe piaţă cu mai multe branduri şi game: Ada, Aslavital, Aver, Gerovital Plant, Gerovital H3, Farmec, Ecovital, Lara. Compania clujeană are drept concurenţi Laboratoarele Garnier (Garnier, Synérgie), Beiersdorf (Nivea, Eucerin), L’Oréal (Plénitude, Vichy) şi Elmi Prodfarm (Blossom, Bioten, Elmiplant), acesta din urmă fiind tot o companie locală, achiziţionată la sfârşitul anului trecut de Sarantis România.
În piaţa totală de FMCG, categoria „nealimentare“ a crescut, anul trecut, din punct de vedere cantitativ (al numărului de produse cumpărate), cu 10,9%, devansând segmentul „alimentare“ (creştere cu 4,8%). Ca valoare însă, situaţia stă invers: în 2007, românii au cheltuit cu 16,9% mai mult pe mâncare faţă de 2006, şi doar cu 12,8% mai mult pe produse de îngrijire personală sau a locuinţei, cei mai mulţi bani fiind alocaţi cosmeticelor.
«Apariţia detergenţilor compacţi, mai concentraţi şi mai economici, a determinat o schimbare în piaţa de profil.»
Marius Căluian, general manager, MEMRB România şi Republica Moldova
Capital – Editia nr.11, data 19 martie 2008