Părintele Visarion Alexa va fi testat cu aparatul poligraf
Procurorii care se ocupă de dosarul deschis pe numele preotului Visarion Alexa au decis să îl supună testului cu aparatul poligraf pentru a afla dacă minte sau spune adevărul. Rezultatele, însă, nu sunt relevante în fața judecătorilor. Testul cu aparatul poligraf va avea doar rolul de a le indica anchetatorilor pista pe care trebuie să caute noi indicii.
Vă amintim că părintele a fost acuzat de hărțuire sexuală de o enoriașă de 37 de ani, care a spus că a fost atinsă în locuri indecente chiar în biserică, în timpul spovedaniei, însă o anchetă extinsă a scos la iveală faptul că numărul femeilor agresate sexual de părintele Visarion Alexa este mult mai mare. Potrivit știripesurse.ro, alte cinci femei au depus plângere împotriva lui, dezvăluind, totodată, că preotul este atras de femeile cu sânii mici.
Vă amintim că Visarion Alexa a fost adus la Parchetul General pentru expertiza informatică, după ce alte femei au depus plângere împotriva lui. El a ajuns, marţi dimineaţă, la sediul Parchetului General, unde a avut loc expertiza informatică a telefonului lui. Luni, magistraţii de la Tribunalul Bucureşti au respins cererea procurorilor de arestare preventivă a preotului şi au menţinut controlul judiciar pentru 60 de zile.
Preotul Visarion Alexa a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, ca urmare a deciziei luate în data de 17 septembrie 2022 de Judecătoria Sectorului 6. Mariana Mihai, avocata preotului, a recunoscut că a existat o relaţie de prietenie între preot şi femeia care a depus plângere împotriva lui. De altfel, acesta a recunoscut fapta de care este acuzat, însă a refuzat să dea detalii.
Părintele Visarion Alexa a fost retras din funcția de paroh. Nu mai are voie să slujească
Comisia de Disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor i-a cerut preotului Visarion Alexa o declarație personală pe marginea faptelor de care a fost acuzat, a anunțat, joia trecută, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR).
„Acesta a recunoscut fapta incriminată de probatoriul consemnat și în stenogramele devenite publice, refuzând să ofere însă detalii amănunțite și invocând că avocata sa l-a sfătuit să fie reținut în declarații”, a declarat Vasile Bănescu.
Potrivit spuselor sale, măsurile prompte luate de Arhiepiscopia Bucureștilor, singurele posibile și statutare până la pronunțarea sentinței de către instanța judecătorească sunt următoarele:
- suspendarea de la slujire (oprirea totală de la săvârșirea celor sfinte, adică interdicția a oficia orice serviciu religios);
- retragerea funcției de paroh (nu mai are dreptul de a semna niciun document al parohiei de care aparține și de a se implica în niciun act administrativ);
- obligația de a informa constant, cu celeritate și sinceritate Centrul Eparhial (Arhiepiscopia) despre evoluția cercetărilor judiciare cu privire la acuzațiile ce îi sunt aduse.
„Odată cu pronunțarea sentinței judecătorești de la sfârșitul perioadei de control judiciar, ținând cont riguros de motivația sentinței și de gravitatea acesteia, Arhiepiscopia Bucureștilor, prin Comisia sa de disciplină, va comunica la rândul ei sancțiunile pe linie bisericească ce vor fi aplicate preotului Visarion Alexa, sancțiuni direct proporționale cu faptele dovedite din punct de vedere judiciar.
Poziția Bisericii, poziția creștină, este totdeauna, în mod natural și subînțeles, favorabilă celui vulnerabil și oricărei persoane care ajunge să fie victima unui abuz de orice fel. Biserica este, în același timp, și spațiul moralmente terapeutic de îndreptare și vindecare prin pocăință sinceră a absolut oricui. Dumnezeu să-i întărească și să-i mângâie sufletește pe toți cei afectați de această situație adânc tulburătoare!”, a precizat Vasile Bănescu.