Doi părinți din România s-au trezit într-o situație foarte neplăcută. Aceștia s-au ales cu dosar penal și chiar au fost dați în judecată. Care este motivul? Nu s-ar fi așteptat niciodată la așa ceva.
Doi părinți din Oradea s-au ales cu dosar penal și au fost dați în judecată. Ei s-au trezit în această situație după ce și-au retras copiii din sistemul educațional din România, astfel încât să-i înscrie la o școală din SUA.
Doi părinți din Oradea s-au ales cu dosar penal
Ei au împreună trei copii, care, până în 2022 au fost elevi în ciclul primar în cadrul Liceului German „Friedrich Schiller”. Totuși, au preferat să-și retragă copiii de la școală și să-i educe în regim de „homeschooling”. Este vorba despre învățământ la domiciliu.
Cei trei copii au fost înscriși la o școală din Florida, Statele Unite ale Americii. În momentul de față, sunt elevi ai instituției Abeka Academy, o școală ce oferă programe de homeschooling online.
Studiile din cadrul școlii din SUA sunt recunoscute în România și chiar au echivalare de Bacalaureat
Amintim că studiile din cadrul școlii din SUA sunt recunoscute în România și au echivalare de Bacalaureat. Chiar și așa, părinții au fost trimiși în judecată și li s-a făcut dosar penal.
Motivul este că ar încălca articolul 380 din Codul Penal. Este vorba despre împiedicarea accesului la învățământ.
Copiii au parte de o disciplină educațională identică cu sistemul normal de școlarizare
În ciuda acestor acuzații, copiii au parte de o disciplină educațională identică cu sistemul normal de școlarizare. De asemenea, temele sunt verificate zilnic de profesori.
Elevii au examene și sunt notați pe măsura cunoștințelor acumulate. Singurele materii care diferă sunt istoria și geografia.
Cei doi sunt revoltați de situație cu care se confruntă
Cei doi părinți din Oradea sunt revoltați de situația cu care se confruntă. Totodată, ei spun că legislația funcționează într-un paradox, deoarece studiile copiilor sunt recunoscute, dar nu și activitatea școlară.
Unul dintre ei a ținut să sublinieze că sunt oameni normali, care se izbesc de aceleași probleme ca toți concetățenii noștri.
„Înțeleg că există tot felul de prejudecăți despre ce înseamnă homeschooling, de la ideea că acei copii nu ar urma niciun fel de școală sau că părinții ar fi anarhiști, conspiraționiști, antisistem sau fanatici religioși. Nu intrăm în niciuna din categorii.
Dimpotrivă, suntem oameni care ne ducem viața de zi cu zi în zgomotul societății, ne izbim de aceleași probleme ca toți concetățenii noștri, susținem digitalizarea, ne-am și vaccinat și am avut chiar discuții în familie despre ce protocol de vaccinare să alegem.
Este paradoxal: studiile finalizate acolo sunt recunoscute la noi, dar studiul copiilor noștri nu”, a declarat unul dintre părinți.