Telemunca se acordă la cerere
Obiectul de reglementare al proiectului de lege este completarea Legii nr.53/2003 cu un nou articol, în sensul că salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 8 ani să poată beneficia, la cerere, de 4 zile pe lună muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii.
„La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condiţiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii”, prevede un amendament al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, în şedinţa din 30 mai 2023.
Proiectul e al PNL
La finalul lunii mai, Alina Gorghiu declara că proiectul de lege care prevede 4 zile de telemucă pe lună pentru părinții cu copii sub 8 ani aparține PNL-ului.
„Este una din iniţiativele pe care PNL le-a depus, care fac parte din pachetul de susţinere a demografiei, a natalităţii şi a familiilor cu copii. Este un proiect pe care l-am făcut în sprijinul acelor care încearcă să găsească un echilibru între cariera profesională şi viaţa de familie”, preciza fosta președintă interimar a Senatului.
Alina Gorghiu sublinia, atunci, că speră ca după votul din Senat „legea să fie adoptată în regim de urgență și de Camera Deputaților”.
Ulterior, după declaraţiile făcute de Alina Gorghiu, proiectul de lege a primit votul senatorilor. Iniţiativa legislativă a fost adoptată cu 96 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi nicio abţinere.
„La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 8 ani, beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă în condiţiile Legii 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii. (…)
În situaţia în care ambii părinţi sau reprezentanţi legali sau salariaţi, cererea va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal, din care să rezulte faptul că, pentru aceeaşi perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfăşurarea activităţii în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă”, arată proiectul de lege.