Noi prevederi privind pensia de întreținere
Un nou proiect de lege depus la Senatul României are ca obiectiv principal protejarea intereselor copiilor în ceea ce privește obținerea pensiei de întreținere. Astfel, se propune introducerea unor prevederi în Codul penal și Codul civil pentru a sancționa părinții care nu declară sau ascund veniturile în procesul de stabilire sau actualizare a pensiei de întreținere.
Concret, potrivit expunerii de motive ce însoțește proiectul legislativ, în Codul penal, la secțiunea ce vizează abandonul de familie, se va introduce un alineat nou: „nedeclararea cu rea-credinţă sau ascunderea, totală sau parţială, a veniturilor, în procedura stabilirii sau actualizării pe cale judecătorească a pensiei de întreţinere, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, transmite avocatnet.ro.
De asemenea, se introduce o obligație pentru pârâtul (părintele căruia i se cere plata acestei pensii) de a depune probe privind veniturile sale în litigiile privind plata pensiei de întreținere, sub sancțiunea săvârșirii infracțiunii de abandon de familie.
Astfel, se introduce un nou alineat, care stabilește că „sarcina probei în litigiile privind plata pensiei de întreţinere revine pârâtului, acesta fiind obligat să depună dovezile privind veniturile sale până la prima zi de înfăţişare la care părţile sunt legal citate, sub sancţiunea săvârşirii infracţiunii de abandon de familie”.
Care este scopul acestui proiect de lege?
Potrivit inițiatorilor, scopul acestei propuneri este de a asigura că părinții contribuie la susținerea financiară a copiilor lor conform posibilităților reale, garantându-le acestora sursa necesară pentru trai decent, educație și alte nevoi.
Propunerea legislativă urmărește „să garanteze pentru copil obținerea surselor financiare necesare traiului, educației și pregătirii sale profesionale, activităților extrașcolare, precum și altor nevoi sociale, raportat la posibilitățile financiare reale ale părintelui care datorează întreținerea”, arată inițiatorii.
Mai precis, prin propunerea de completare a Codului penal se sancționează fapta părintelui de a nu-și declara veniturile ori de a și le ascunde, total sau parțial, în procesul de stabilire sau actualizare a pensiei de întreținere.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie adoptat de Parlament, urmând să treacă prin Camera Deputaților și să fie promulgat de Președintele României prin decret. Ulterior, odată ce va apărea în Monitorul Oficial, își va produce efectele legale.