Banii vor fi vărsaţi timp de cinci ani, cu începere din 2012, a semnalat într-o scrisoare către Simone Veil, fost deportat la Auschwitz şi preşedinte de onoare al Fundaţiei pentru memoria Shoah, premierul francez François Fillon.

Pentru prezervarea sitului, Polonia a invitat comunitatea internaţională să constituie un fond permanent de 120 milioane de euro.
Mai multe ţări şi-au anunţat deja participarea la acest fond care dispune în prezent de 97 de milioane de euro. Astfel, Germania a acordat 60 de milioane de euro, Polonia – 10 milioane de euro, Austria – 6 milioane de euro, SUA – 15 milioane de dolari şi Marea Britanie – 2,5 milioane de lire (2,8 milioane de euro). Uniunea Europeană a deblocat 4 milioane de euro, iar Israelul – 3,5 milioane de shekeli (900.000 dolari).

Între 1940 şi 1945, aproximativ 1,1 milioane de bărbaţi, femei şi copii, între care aproximativ un milion de evrei din Europa ocupată de nazişti, şi-au pierdut viaţa în lagărul de la Auschwitz-Birkenau.

Muzeul, creat de guvernul polonez în iunie 1947, găzduieşte în prezent mii de obiecte personale ale victimelor şi are nevoie de măsuri urgente de conservare.