Cu o investiţie evaluată la circa un milion de euro, compania Inform Lykos va lansa în România, în primăvara acestui an, primul sistem de personalizare şi codare de carduri cu chip din Europa de Est.
Primele planuri de investiţii în sectorul de personalizare şi codare a cardurilor bancare au prins contur în a doua jumătate a anului trecut, când grupul Inform Lykos din Grecia a preluat 85% din pachetul de acţiuni al Austria Card, unul din principalii jucători de pe piaţa de personalizare de carduri europeană. Obiectivul companiei a fost să extindă sistemul personalizării cardurilor în regiunea Europei de Est şi EMEA cu ajutorul companiilor membre din grup. „Prin această achiziţie, putem beneficia rapid de tehnologie de ultimă oră şi acces la know-how. Astfel, clienţii locali sunt scutiţi de o însemnată parte din costurile şi investiţiile pe care le au de făcut“, explică Liviu Anghel, directorul general al Inform Lykos România.
În 2007, piaţa românească de carduri a fost estimată la circa zece milioane de unităţi, dar dimensiunea pieţei nu este singurul motiv ca o astfel de companie să aibă succes. La fiecare doi ani, cardurile vechi trebuie preschimbate, ceea ce face businessul tot mai atractiv. De asemenea, normele internaţionale prevăd ca, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, băncile să facă trecerea de la sistemul de carduri cu bandă magnetică la cel al cardurilor „inteligente“ cu chip – EMV (Europay MasterCard VISA), mult mai sigure. „În prezent, 90% din volumul de carduri existente pe piaţă este personalizat «in house» de către bănci, pe echipamente proprii, fiind necesară însă aprovizionarea cu carduri blank de la un producător extern“, spune Anghel. În următorii ani, băncile vor fi nevoite fie să investească în sisteme proprii EMV, pentru a respecta standardele, fie să externalizeze aceste procese.
Pentru realizarea sistemului de personalizare şi codare al cardurilor cu bandă magnetică şi al celor cu chip, Inform Lykos va investi circa un milion de euro în construcţia unei locaţii speciale, dotate cu echipamentele şi sisteme de securitate complexe, necesare certificării Visa şi Mastercard.
Securitatea informaţiilor va fi una din principalele măsuri pe care compania trebuie să le îndeplinească pentru a-şi porni activitatea, iar aici intră procesele de control al accesului, al integrităţii spaţiului, produselor şi utilajelor în orice condiţii, back-up permanent şi sisteme informatice asigurate conform normelor VISA şi Mastercard. Pe lângă clădirea „buncăr atomic“, unde va funcţiona sistemul, o altă investiţie este în specializarea personalului în carduri.
Inform Lykos România are în prezent aproximativ 500 de angajaţi, urmând ca până la lansarea proiectului numărul lor să crească cu încă 20 de persoane. Majoritatea angajaţilor pentru divizia de carduri vor fi recrutaţi din cadrul personalului cu peste cinci ani de experienţă în firmă.
Românii vor face carduri pentru austrieci şi greci
Centrul de personalizare din România va fi deschis în prima jumătate a acestui an, iar principalii clienţi vizaţi sunt băncile, cu tot spectrul de servicii furnizate – carduri cu bandă magnetică, precum şi sisteme EMV –, dar şi sectorul comercial, pentru aplicaţii de fidelizare bazate pe carduri sau alte proiecte speciale. De asemenea, centrul din România va fi utilizat şi ca soluţie de back-up pentru celelalte facilităţi de producţie şi personalizare ale companiei elene. La finalul investiţiilor, compania speră să producă în sistem de personalizare un milion de carduri lunar.
Inform Lykos România este specializată în domeniul tipăririi formularelor pentru afaceri şi documentelor securizate cât şi în procesele de externalizare, oferind servicii de tipărire a informaţiilor către companii din domeniul financiar, telecomunicaţii sau administraţie publică. Anul trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 31 milioane euro. De asemenea, toate activităţile de producţie şi management ale firmei au fost relocate în noul sediu din Bucureşti, în urma unei investiţii de circa nouă milioane de euro.
Cardurile viitorului
Tot mai multe bănci migrează de la cardurile magnetice la cele EMV, pentru a preveni furtul. Sistemul EMV (Europay MasterCard VISA) aparţine organizaţiei formate de VISA şi Mastercard, care a stabilit standardele internaţionale ale cardurilor bancare cu chip. Din cauza creşterii fraudelor semnalate la cardurile cu bandă magnetică au fost dezvoltate noi carduri, cu chip, denumite smart carduri, de tip SDA (Static Data Authentication) şi DDA (Dynamic Data Authentication).
Dezvoltare
40 mil. euro Aceasta este cifra de afaceri pe care grupul Inform Lykos România preconizează să o atingă în 2008, în urma dezvoltării afacerilor din piaţa de tipărituri şi a sectorului de personalizare şi codare de carduri.
«Estimăm că vom produce circa un milion de carduri pe lună»
Liviu Anghel, director general Inform Lykos