Pariul făcut de Microsoft și Nvidia pentru a lua fața Apple. Luna trecută, gigantul de cipuri AI Nvidia a devenit, pentru scurt timp, cea mai bogată companie din lume, depășind Microsoft, care, la rândul său, a luat fața rivalilor de la Apple.
În acest moment, Nvidia a ajuns din nou pe locul doi, după ce o scădere a prețului acțiunilor sale a dus valoarea sa combinată la 3 miliarde de dolari, comparativ cu 3,4 miliarde de dolari pentru Microsoft.
Pierderile Nvidia au împins Nasdaq în jos cu mai mult de 1% luni, cea mai mare pierdere într-o singură zi din aprilie. Nasdaq-100 a suferit, de asemenea, cea mai proastă zi din aprilie, deoarece investitorii au renunţat la producătorii de cipuri.
Două lucruri au propulsat pe acești doi titani ai tehnologiei la un vârf atât de amețitor
Două lucruri i-au propulsat pe acești doi titani ai tehnologiei din SUA la un vârf atât de amețitor: inteligența artificială și previziunea, scrie BBC News.
Microsoft a început să investească în OpenAI, creatorul popularului chatbot AI ChatGPT, încă din 2019. Între timp, șeful Nvidia, Jensen Huang, și-a împins compania spre dezvoltarea de cipuri AI, cu mulți ani înainte ca inteligența artificială generativă să explodeze.
Ambele firme au pariat pe termen lung pe boom-ul actual al inteligenței artificiale – și până acum pariul lor a dat roade, lăsând în urmă Apple.
Rămâne de văzut cât va dura asta.
London Tech Week, un eveniment anual dedicat scenei tehnologice din Marea Britanie, ar fi putut, la fel de bine, să fie numită ”London AI Week”. Literele AI au fost afișate pe fiecare stand și rostite în fiecare discurs al participanților.
Anne Boden, fondatoarea Starling Bank, un important lider fintech, mărturisea:
„Am crezut că știm cine sunt câștigătorii și învinșii în tehnologie. Dar cu IA, aruncăm din nou zarurile”.
„Având în vedere cât de mult au crescut evaluările pentru companiile din domeniul tehnologiei, orice pas greșit în viitor ar putea cauza fluctuații mari ale prețurilor acțiunilor”, avertizează Susannah Streeter, șefa departamentului piețelor la firma de investiții Hargreaves Lansdown.
„La fel ca în timpul bulei dot.com, excesul de entuziasm riscă să se transforme în dezamăgire”, a continuat ea.
Și investitorii și clienții devin în ce mai înțelepți cu privire la IA
În 2023, nimeni nu credea că orice cu acronimul AI în el garanta să aducă o sumă profitabilă de finanțare, cu dolari investiți în tot ce ține de inteligența artificială. Azi, se pare că atât investitorii, cât și clienții devin în ce mai înțelepți cu privire la AI și, prin urmare, mai pretențioși.
În plus, există conștientizarea cu privire la produsele actuale de IA generativă. Inexactități, informații greșite, părtinire, încălcări ale drepturilor de autor și un conținut care este pur și simplu ciudat.
Dispozitivele fizice compatibile cu AI, cum ar fi Rabbit R1 și Humane Pin, au beneficiat de recenzii proaste.
„Vedem că piața din jurul inteligenței artificiale generative se maturizează chiar acum – experimentele timpurii au creat așteptări mărețe, dar au început să apară prea multe rezultate nedorite”, a declarat Chris Weston, director digital al companiei de servicii tehnologice Jumar. ”Introducerea chatbot-urilor neguvernabile este un pas care se face prea departe pentru mulți, în acest moment”, a continuat el.
Analistul tehnologic Paolo Pescatore este de acord că există o mare presiune pe firmele de inteligență artificială pentru a-și îndeplini promisiunile.
„Bula va izbucni în momentul în care unul dintre giganți nu va reuși să arate o creștere semnificativă din AI”, spune el. Nu crede, însă, că asta se va întâmpla în curând.
„Toată lumea se bate pentru primul loc, iar toate companiile își aplică strategiile cu privire la AI”, adaugă el.
Există un alt motiv pentru care bula AI ar putea apărea. Nu are nimic de-a face cu calitatea produselor sau cu valoarea lor de piață, ci dacă planeta își va permite.
Nu există suficientă energie regenerabilă pentru a alimenta IA
Un studiu publicat anul trecut a prezis că industria IA ar putea consuma aceeași cantitate de energie cât a unei țări de dimensiunea Țărilor de Jos, până în 2027, dacă creșterea continuă la ritmul actual.
Pur și simplu nu există suficientă energie regenerabilă pentru a alimenta IA în acest moment. Cea mai mare parte a acestei bule este alimentată de petrol și gaze.
Speranța este că tehnologia ar putea fi folosită pentru a identifica soluții de durabilitate, cum ar fi secretul fuziunii nucleare, modul în care Soarele își obține energia.