Producătorul de cărămizi Cemacon din Cluj-Napoca, care operează două fabrici în judeţul Sălaj, a anunţat că cifra de afaceri brută înregistrată la finalul trimestrului al treilea a crescut cu 22%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, în timp ce profitul este cu 64% mai mare.
Rezultatele vin la scurt timp după ce grupul Dedeman, controlat de milionarii Dragoş şi Adrian Pavăl, a preluat o participaţie de aproape 60% din Cemacon.
„Înţelegem că ne aflăm pe vârful unui ciclu de creştere şi că, însumând premisele, majoritar negative, care stau la baza bugetării pentru 2019, precum creşterile accentuate de preţ la electricitate şi gaz, previziunea pentru anul viitor este una mai rezervată“, a declarat Liviu Stoleru, directorul general al companiei.
Cemacon a raportat o cifră de afaceri brută de 92,79 mil. lei, pentru finalul trimestrului al treilea din 2018, un profit net de 22,68 mil. lei şi un profit operaţional de 35,13 mil. lei.
Cheltuielile cu materiile prime şi materialele au înregistrat o creştere de 20% atât ca urmare a creşterii cu 7% a cantităţii produse, comparat cu aceeaşi perioadă a anului precedent, productivitate crescuta prin investiţiile începute la finalul anului 2017 şi puse în funcţiune în anul 2018, cât şi de o creştere generalizată a preţului de achiziţie pentru materii prime, materiale şi combustibil generată de contextul economic actual.
Cheltuielile salariale au înregistrat o creştere de 29% faţă de anul precedent atât din cauza unei creşteri cu 19% a numărului de angajaţi, comparat cu aceeaşi perioadă a anului 2017, cât şi din cauza modificarilor legislative în domeniul salarizarii implementate la finalul anului 2017 cu efect de la 1 ianuarie 2018.
Tranzacţia prin care fraţii Pavăl au devenit acţionarii majoritari ai producătorului a scos din piaţă fondul finlandez de investiţii KJK, care şi-a vândut pachetul de 27,9% de acţiuni pentru circa 2,2 mil. euro, şi fondul SSIF Brk Financial Group, care şi-a vândut integral pachetul de 14,6% de acţiuni deţinut în cadrul Cemacon la un preţ de 1,14 mil. euro.
Recent, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman au plătit circa 150 mil. euro unui consorţiu de investitori imobiliari pentru a cumpăra un complex de birouri din Bucureşti, care va găzdui viitorul sediu central al BCR. Aceasta este printre cele mai mari tranzacţii imobiliare încheiate vreodată pe segmentul birourilor.
Grupul Dedeman, cu o cifră de afaceri în 2017 de peste 1,37 miliarde de euro, este deținut de fraţii Dragoș și Adrian Pavăl. Cei doi antreprenori ocupă locul doi în ultima ediţie a Top 300 Capital cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 1,1 – 1,2 mld. euro. Dedeman este cel mai mare angajator român, cu peste 10.000 de angajați, având cea mai întinsă rețea de comerț cu amănuntul, ce cuprinde 48 de magazine de bricolaj, două centre logistice și parc auto propriu.