Pariul lui Putin riscă să să se transforme într-o catastrofă! Va aduce războiul acasă, în Rusia?

Sursă: Kremlin.ru

Președintele Vladimir Putin a făcut două dintre cele mai mari pariuri politice și strategice într-o singură săptămână. După ce trupele ruse au fost înfrânte în nord-estul Ucrainei, Putin a evitat o retragere strategică în favoarea escaladării conflictului.

Vladimir Putin a decis „mobilizarea parțială” imediată a cetățenilor ruși, urmând să fie mobilizați 300.000 de rezervişti. În plus, se pregătește să declare 15% din Ucraina drept teritoriu rusesc. Toate acestea au fost „ambalate” cu spectrul unei amenințări nucleare, scrie Axios.

Anunțul mobilizărilor a fost urmat de scene ale unor proteste în zeci de orașe și cu rușii făcând cozi în aeroporturi și la punctele de control de frontieră cu Finlanda pentru a scăpa de recrutare.

Vladimir Putin și ministrul Apărării, Serghei Șoigu, au susținut că doar aproximativ 1% din rezerviștii disponibili ai Rusiei – aproximativ 300.000 de veterani militari cu expertiză sau experiență de luptă – vor fi chemați.

Un decret vag. Oricine va putea fi înrolat

Dar, după cum notează Serghei Radchenko de la Johns Hopkins, decretul real al lui Putin este destul de vag, astfel încât „aproape oricine” va putea fi înrolat, iar numărul total ar putea depăși cu mult 300.000.

Soldații cu contracte pe termen scurt vor fi, de asemenea, obligați să rămână în serviciu activ.

Putin aduce războiul acasă

Analiștii susțin acum că spectrul chemării la arme ar putea aduce războiul acasă, în Rusia, așa cum nimic altceva până acum nu a făcut-o.

Pe de altă parte, sprijinul rușilor pentru război a rămas constant. Aproximativ 45% dintre cetățenii ruși sunt împotrivă, 30% declarând că susțin războiul „cu unele rezerve” și doar o mică parte fiind dispusă să plătească prețul ridicat al protestelor, spune Denis Volkov, director al Centrului Levada.

În ultima vreme, rușii susțineau că au ignorat știrile de la TV, lucru pe care Volkov îl atribuie oboselii sau „protecției psihologice”. Acum, afirmă Tatiana Stanovaya de la consultanța R. Politik, rușii caută pe internet știri despre mobilizare și descoperă și alte informații, pe care nu le aflaseră în aceste ultime luni.

Mobilizarea, ca războiul!

Analiștii militari au îndoieli cu privire la capacitatea armatei ruse de a integra, antrena și a echipa sute de mii de soldați, dintre care mulți, probabil, nu vor să lupte în acest război. Rob Lee, membru la Institutul de Cercetare în Politică Externă, crede că, așa cum nici războiul dus de Rusia până acum nu a mers bine, nici mobilizarea anunțată de Putin nu va decurge altfel.

„Vor fi aceste unități bine antrenate și echipate atunci când vor fi trimise acolo? Probabil ca nu”, crede Lee. „Rusia poate încerca să abordeze aspectul cantitativ al forțelor, dar nu va remedia calitatea”, adaugă Michael Kofman, analist al armatei ruse, observând lipsa ofițerilor cu experiență și a echipamentelor avansate.

Ordinul de mobilizare nu va schimba traiectoria războiului

Kofman crede că e puțin probabil ca ordinul de mobilizare să schimbe traiectoria războiului, care favorizează în prezent Ucraina, dar ar putea permite Rusiei să susțină războiul mai mult timp.

Așa-numitele „referendumuri” în cele patru regiuni ale Ucrainei aflate sub control rusesc total (Lugansk), aproape total (Herson) sau parțial (Donestk, Zaporojie) sunt programate să se desfășoare de vineri până marți, chiar dacă acestor mișcări le vor lipsi sprijinul sau legitimitatea internațională.