Despre puţine acţiuni se poate spune că, după randamente anuale de peste 240%, încă sunt subevaluate. Rezultatele bune şi perspectivele de dezvoltare dau în continuare titlurilor Artrom şanse de creştere. Nu sunt multe în piaţă nici companiile care reuşesc să obţină rezultate financiare foarte bune timp de trei ani consecutiv. Analiştii Contrast atribuie o mare parte a succesului strategiei de concentrare asupra exporturilor. Producător de ţevi din oţel, Artrom îÅ
Despre puţine acţiuni se poate spune că, după randamente anuale de peste 240%, încă sunt subevaluate. Rezultatele bune şi perspectivele de dezvoltare dau în continuare titlurilor Artrom şanse de creştere.
Profitabilitatea companiei este pusă parţial şi pe seama includerii acesteia în grupul rus TMK, unul dintre liderii mondiali în domeniu. În plus, managerii au ştiut să se ferească de una dintre practicile de marketing obişnuite la alţi competitori. Astfel, consumatorul final îşi poate procura produsele direct de la agenţii Artrom, fără să fie nevoit să apeleze la intermediari. Eliminarea intermediarilor influenţează direct marjele şi conduce la creşterea profitabilităţii pe termen lung.
Compania a creat valoare pentru acţionari, obţinând o rentabilitate reală a capitalului de 25,5%. Între firmele listate analizate, Artrom este prima din punctul de vedere al rentabilităţii capitalului propriu, cu un procentaj de 37%.
Produse dedicate pentru industrii diferite
Adaptări la cerinţele în schimbare ale consumatorului s-au făcut şi prin strategia de diferenţiere a portofoliului de produse. În România, Artrom se adresează în special industriei constructoare de maşini, unul dintre obiective fiind pătrunderea pe segmentul ţevilor utilizate în sectorul petrochimic şi energetic.
Profitabilitatea a fost urmărită şi prin strategii la nivel operaţional şi financiar.
În primul caz, principala contribuţie au avut-o investiţiile continue, care au redus costurile şi au crescut productivitatea.
La nivel financiar, managementul riscului a avut cel mai important rol, mare parte din producţia realizată fiind îndreptată către export.
Pentru investitorii de la bursă, toate acestea s-au tradus într-un randament al acţiunilor care numai în 2006 a depăşit 240%.
Cu toate acestea, analiştii Contrast consideră că Artrom rămâne încă una dintre companiile subevaluate de la bursă, prin prisma rezultatelor obţinute şi a posibilităţilor de dezvoltare.