Sărbătorile de iarnă au câteva influenţe speciale asupra cursului de schimb. Pe de o parte, muncitorii români întorşi cu portofelele pline de euro la familiile din ţară cresc cererea de lei, la fel ca şi companiile care plătesc prime angajaţilor. Pe de altă parte, în aceeaşi perioadă, se cumpără şi mai multă valută pentru importuri.

După ce a fost numit tigrul Europei şi a devenit cu adevărat leu în faţa dolarului american, înregistrând cea mai mare apreciere din ultimii şase ani, moneda naţională a României tinde să-şi păstreze ritmul de apreciere comparativ cu principalele valute ale lumii. Analiştii financiari cred că ultimele două săptămâni ale anului 2006 nu vor aduce mari surprize pe piaţa valutară. „Chiar dacă valul de valută al românilor plecaţi din ţară nu s-a aliniat încă la graniţele României, volumele care pot intra în ţară din această direcţie sunt nesemnificative în comparaţie cu volumele care se mişcă în aceste zile pe piaţă“, este de părere Radu Crăciun, analistul-şef al ABN Amro Bank. În opinia sa, în ultimele zile de tranzacţionare, cursul euro/leu se va situa în intervalul 3,42 – 3,44 lei, interval în care a ajuns după ce data de 1 ianuarie 2007 a fost anunţată ca fiind certă pentru aderarea României la UE. Analistul financiar Daniel Marinescu vede evoluţia cursului în ultima zi a anului la o valoare de 3,42 – 3,43 lei pentru un euro, chiar dacă e final de an şi există, uneori, posibilitatea ca investitorii să-şi mai retragă profiturile din anul care a trecut.

Dragoş Cabat, vicepreşedinte CFA România, susţine că indicatorii de curs se vor afla cel mai probabil în jurul valorii de 3,50 lei pentru un euro. „Estimez că, pe final de an, ca urmare a importurilor în creştere, leul se va deprecia uşor faţă de euro, chiar dacă vor intra şi sume în valută prin revenirea în ţară a muncitorilor români din străinătate“, spune Cabat.

Ce se va întâmpla însă cu leul anul viitor? Previziunile de creştere economică, de majorare a investiţiilor străine în România, sunt toate sub auspicii bune şi pare că nimic nu va opri leul să se aprecieze în continuare. Singurul element care încurcă puţin socotelile este deficitul de cont curent, cu un ritm accelerat de creştere. Iniţial, analiştii financiari au văzut evoluţia cursului mediu de schimb între valorile de 3,45 şi 3,57 lei pentru un euro. Comisia Naţională de Prognoză a previzionat un curs mediu de 3,53 de lei/euro, la care a fost calculat şi bugetul pentru 2007. La sfârşitul anului, majoritatea analiştilor au redus previziunile de curs mediu la un nivel situat în jurul valorii de 3,45 – 3,47 lei. Mulţi se aşteaptă însă la o corecţie a cursului de schimb pentru anul viitor. „Estimez că, la începutul primăverii, se va produce o corecţie pe cursul de schimb, care să inverseze aprecierea excesivă a monedei naţionale din ultimii ani“, apreciază Dragoş Cabat. Această corecţie ar putea fi determinată de evenimente politice sau economice interne, ca şi de o criză la nivelul economiilor emergente din UE. Nici Radu Crăciun nu exclude posibilitatea unei corecţii, care însă ar putea interveni în a doua jumătate a anului, când este de aşteptat ca o parte din investitori să-şi retragă profiturile din ţară. Pentru prima parte a anului, Crăciun crede că euro ar putea coborî chiar sub nivelul de 3,40 lei.
Pentru întregul an 2007, deficitul de cont curent şi deficitul bugetar planificat ar putea să nu mai fie acoperite de intrările de valută din investiţii şi repatrieri de venituri. Cu sau fără corecţie, vom avea şi în 2007 o apreciere reală a leului, între 1 şi 3%. 

15-625-0809_dragoscabat_rp.jpg

Uşoară apreciere reală în 2007
«Consider că, în 2007, leul se va deprecia uşor (3-5% în termeni nominali) faţă de euro şi dolar. În termeni reali, aceasta se traduce într-o uşoară apreciere, de 1-3% a leului.»
Dragoş Cabat, vicepreşedinte CFA România