200 de milioane de oameni vizitează aproximativ 1.500 de website-uri de jocuri şi pariuri. Acestea sunt cifrele ce caracterizează industria cu cea mai rapidă dezvoltare din ultimii ani.

Nelu l-a bătut pe Jack1979 şi i-a luat 19 dolari. Nu, nu este ceea ce gândiţi! Este doar o partidă de table care a avut loc pe un site de jocuri online. Nelu a câştigat în câteva minute mai mult decât câştigă un român cu salariul bunicel într-o zi de muncă. Iar ca el mai sunt şi alţii. Cum reuşesc? Se înscriu pe un site specializat şi joacă pe mize importante cu vest-europenii. Dar, spre deosebire de englezi, francezi sau germani, la români nu este vorba doar de distracţie. S-au antrenat, cunosc toate tainele jocului şi câştigă mai tot timpul. La fel ca şi alţi est-europeni îşi suplimentează astfel veniturile. „Fiecare dolar câştigat de un jucător din estul Europei contează mult mai mult în ţările respective. Cu alte cuvinte, valoarea unui dolar este mult mai mare. Cum în ţările din estul Europei veniturile sunt mai mici, fiecare ban în plus contează“, explică Meir Moses, marketing manager la GameAccount.com, un site de jocuri online pe care sunt înregistraţi aproape 400 de români. Ca să faci bani online pare destul de uşor, dar, în realitate, ai nevoie de multă răbdare.

„Mecanismul este următorul: în primul rând, utilizatorii găsesc un joc pe care îl cunosc sau care se poate învăţa uşor, citesc totul despre acesta – tactici, sfaturi de la specialişti – şi apoi încep să îl practice. Cu cât joacă mai mult, cu atât devin mai buni. Astfel, când sunt gata să joace pe bani, şansele de a câştiga au crescut semnificativ“, destăinuie Moses strategia prin care unii au ajuns să strângă până la 50.000 de dolari pe an. Bineînţeles, aici este vorba de oamenii care îşi câştigă existenţa de pe urma internetului, este vorba de jucătorii profesionişti.

Bani online nu se câştigă doar de pe urma jocurilor. Site-urile de pariuri au din ce în ce mai mulţi clienţi. Andrei Frunză este unul dintre ei. Bucureşteanul de 25 de ani nu se consideră un parior „înrăit“, joacă doar de două-trei ori pe lună, iar cel mai mult a câştigat 200 de euro. „Pe internet economisesc timp şi este mult mai uşor. În plus, dacă te duci la o agenţie de pariuri trebuie să plăteşti şi o taxă“ explică el.

Un bilet jucat la o casă de pariuri clasică aduce, într-adevăr, o serie de costuri pentru clienţi – taxa de timbru – 10% din valoare – şi un impozit care poate ajunge până la 25% din câştig. Organizatorii de pariuri sportive au de plătit, la rândul lor, impozitul pe profit, o taxă de 5% din încasări pentru autorizare, 2% din venituri pentru timbrul monumentelor istorice şi o contribuţie de 4% din profit la Fondul Cinematografic. În schimb, site-urile de pariuri, de multe ori cu sedii în paradisuri fiscale, nu trebuie să facă faţă unei asemenea fiscalităţi. De câştigat au şi românii care pariază pe internet, deoarece Fiscul nu are cum să îi verifice, iar aceştia pot să nu-şi declare veniturile. Astfel, urmarea este destul de uşor de bănuit.

„Piaţa pariurilor sportive online se află pe un evident trend ascendent, şi datorită numărului în creştere al utilizatorilor de internet. De asemenea, se observă şi o amplificare a migraţiei jucătorilor de la agenţiile clasice la cele online“, remarcă Bogdan Tudosie, managerul site-ului de informare Pariuri-sportive.com.

Cei peste un miliard de utilizatori fac ca internetul să nu mai fie privit ca o distracţie, deşi peste 200 de milioane dintre ei vizitează aproximativ 1.500 de website-uri de jocuri şi de pariuri online. Conform unei estimări a Mentor Gaming, companie care se ocupă cu realizarea de programe software pentru industria jocurilor şi pariurilor online, în câţiva ani, peste cinci milioane de est-europeni vor vizita site-urile de profil, iar suma jucată în medie de o persoană va ajunge la 70 de euro pe lună. Astfel, cele câteva ţări din estul Europei vor forma o piaţă de 350 de milioane de euro – o sumă care nici pentru Bill Gates nu este o joacă…

Câştiguri sub protecţia anonimatului

«Piaţa pariurilor sportive online se află pe un evident trend ascendent şi datorită numărului în creştere al utilizatorilor de internet. De asemenea, se observă şi o amplificare a migraţiei jucătorilor de la agenţiile clasice la cele online.»

Bogdan Tudosie, manager Pariuri-sportive.com

Piaţa pariurilor sportive

ÎN ROMÂNIA, 26 de case de pariuri îşi împart o piaţă care s-a situat anul trecut, conform estimărilor Capital, între 120 şi 150 de milioane de dolari. Deşi legislaţia nu pare a avantaja pariurile sportive, România devine din ce în ce mai atractivă pentru marii jucători mondiali.

INTERNET Conform unor surse din piaţă, peste 10.000 de români pariază pe internet, în medie 3 euro la fiecare joc. Însă, de multe ori, site-urile de profil primesc şi pariuri de zeci de mii de dolari. Ca o curiozitate, un român a pariat online 50.000 de dolari şi a pierdut.

ONLINE se pariază destul de simplu. În primul rând trebuie deschis un cont, care apoi trebuie alimentat. Cel mai folosit este transferul direct de bani printr-un card bancar. După ce se pariază, în eventualitatea unui câştig, depozitul de pe site-ul de pariuri poate fi transferat tot pe card. Deoarece nu orice tip de card permite aceste tranzacţii, mulţi români folosesc diverse sisteme de plăţi online.

CASELE DE PARIURI ONLINE cele mai cunoscute la noi sunt Gamebookers, Eurobet, Globet, Betandwin(bwin), bet365, Betfair, Expekt şi Bet-at-Home. Multe dintre ele au versiuni în limba română.