Preşedintele director general al SRR, Georgică Severin, a precizat că societatea cuprinde în prezent 15 posturi de radio, dar şi şase formaţii muzicale, târgul de carte Gaudeamus, Editura Casa Radio şi agenţia Rador.
„Cea mai mare parte din bugetul radioului, 46%, reprezentând 171 milioane lei, sunt cheltuieli cu personalul la nivelul companiei, iar din restul cheltuielilor – aproape 165 milioane – se duc, în virtutea legii, către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii”, a declarat el, citează Agerpres.
Totodată, Severin a pledat pentru un amendament aprobat de Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului, care prevede alocarea a 13 milioane de lei pentru asigurarea drepturilor salariale acordate personalului artistic din cadrul Formaţiilor Muzicale Radio.
„Orchestrele muzicale (…) au legal un statut special, fiind parte a SRR. În acest context, când s-a dat ordonanţa 2, în februarie, şi ulterior, când celelalte formaţii muzicale care ţin de Ministerul Culturii au primit majorări, în contextul trecerii la legea salarizării unice, a apărut o discrepanţă extrem de mare între artiştii de la formaţiile muzicale radio şi cei de la filarmonicile din ţară. Discrepanţa este pe un raport de 1 la 1,5 – 1,7. Formaţiile muzicale au avut filă bugetară separată, deci ele nu primeau bani din activitatea de radio, pentru că nu este o activitate de eficienţă economică. Este necesar să găsim o formulă să mărim aceste salarii, cât putem, pentru că altfel riscăm ca formaţiile să dispară pe cale naturală, soliştii plecând în locul unde sunt plătiţi mai bine”, a declarat Georgică Severin.
Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan (PSD), a arătat că în Fondul de rezervă al Guvernului au mai rămas 3 milioane de lei şi a propus ca această sumă să fie folosită în scopul menţionat.
„V-aş propune să fiţi de acord cu trei milioane – va trebui să modificaţi contractul colectiv de muncă, pentru reaşezarea salariilor – şi până la rectificare vă descurcaţi cu ce aveţi, iar la rectificare veniţi la finanţe şi fundamentaţi noul necesar”, a declarat Viorel Ştefan.
SRR are alocată pentru anul viitor suma de 370 milioane lei pentru cheltuieli curente (în creştere cu 7,87% faţă de 2017).