Parlamentul norvegian îşi întrerupe vacanţa şi se reuneşte marţi în sesiune extraordinară dedicată modalităţilor de rezolvare a gravelor disfuncţionalităţi ale instituţiilor statului, scoase la iveală de masacrul comis anul trecut de extremistul de dreapta Anders Breivik.
După procesul acestuia, la finalul căruia a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, pedepasa maximă, cu posibilitate de prelungire, Norvegia, o ţară cu tradiţie liberală până în punctul de a fi totuşi naivă, după cum afirmă criticii, trebuie acum să atace defectele apărute cu ocazia crimelor de acum un an.
O comisie independentă constituită la cererea primului ministru Jens Stoltenberg a criticat puternic răspunsul autorităţilor, considerând că atacul cu bombă de la Oslo ar fi putut fi evitat, iar Breivik arestat mai repede. Raportul comisiei, publicat la 13 august, a determinat demisia şefului poliţiei norvegiene.
Comisia respectivă a criticat o formă de apatie până la cel mai înalt nivel al statului, care a împiedicat punerea în aplicare a deciziei luate în 2004 de a închide parţial circulaţia în cartierul ministerelor. O asemenea incompetenţă i-a permis lui Breivik să parcheze o camionetă în care transporta o bombă artizanală de aproape o tonă chiar la baza turnului de 17 etaje în care se aflau birourile primului ministru.
Imediat după publicarea raportului, tabloidul Verdens Gang, cu cel mai mare tiraj, i-a cerut lui Stoltenberg să-şi asume responsabilitatea şi să demisioneze.
Chiar dacă marea majoritate a norvegienilor estimează că liderul laburist trebuie să-şi păstreze postul, apelul şi ecoul care a urmat după acesta au avut un efect negativ cu un an înainte de alegerile legislative foarte incerte pentru guvern, comentează AFP.
Jens Stoltenberg se va adresa, la cererea sa, marţi în parlament, care îşi va întrerupe vacanţa pentru o sesiune extraordinară. Reuniunea are ca obiectiv să tragă învăţămintele criticilor formulate de comisie, mai ales în ceea ce priveşte dezorganizarea forţelor de securitate, care, fără îndoială, a costat vieţi la 22 iulie 2011.
Opoziţia de dreapta nu a exclus să depună apoi o moţiune de cenzură contra guvernului. O asemenea iniţiativă ar rămâne oricum un gest simbolic, întrucât coaliţia de centru-stânga aflată la putere dispune în parlament de majoritatea necesară pentru a guverna, notează agenţia citată.
Trebuie făcută, de asemenea, o analiză privind rolul psihiatriei în procese, privind importanţa şi metodele sale, în condiţiile în care procesul lui Breivik a condus la o mulţime de diagnostice contradictorii – s-a vorbit chiar de un campionat de psihiatrie în Norvegia – care au amintit că această disciplină nu este o ştiinţă exactă şi care au afectat încrederea norvegienilor în privinţa acestei specialităţi.
Sursa: Agerpres