Înăsprirea pedepselor pentru traficanții și consumatorii de droguri a generat mai multe dezbateri și cotroverse. Parlamentarii români vor să propună pedepse mai mari pentru persoanele dependente de droguri, aceștia vor ca vinovații să stea la închisoare până la 10 ani. Dacă parlamentarilor li se pare acest lucru o idee binevenită, atunci psihologii au contestat decizia acestora, argumentând că dependența de droguri trebuie tratată, nu pedepsită cu închisoarea.
Deputații doresc să modifice legea cu privire la combaterea traficului și a consumului de droguri. Mai mult decât atât, aceștia își doresc să înăsprească pedepsele pentru cei care cultivă, produc sau vând substanțe interzise.
Condamnații riscă între 3 și 10 ani de închisoare. În prezent aceștia pot fi pedepsiți începând de la 2 până la 7 ani de închisoare
Potrivit actului normativ, producătorii sau traficanții de droguri, care vor fi găsiți vinovați, riscă pedepse cuprinse între 3 și 10 ani de închisoare. În prezent, traficanții sunt pedepsiți începând de la 2 până la 7 ani de închisoare. În cazul în care vorbim de substanțe de risc și mai mare, cel condamnat riscă să stea la închisoare între 7 și 15 ani, față de pedeapsa actuală cuprinsă între 5 și 12 ani.
Pedepsele se vor înăspri și pentru cei acre consumă droguri. Aceștia riscă să stea la închisoare pentru o perioadă de 5 ani, și nu 2, așa cum se întâmplă în prezent.
Psihologii au cerut parlamentarilor să nu îi mai considere infractori sau vinovați pe cei care sunt dependenți de droguri și substanțe narcotice, ci să îi trateze ca pe niște pacienți ai sistemului de sănătate din România
Această măsura a fost dur contestată de psihologi, care susțin că dependența de droguri necesită tratament și nu trebuie pedepsită cu închisoarea. Ba mai mult decât atât, psihologii le cer parlamentarilor să nu îi mai considere infractori sau vinovați pe cei care sunt dependenți de droguri și substanțe narcotice, ci să îi trateze ca pe niște pacienți ai sistemului de sănătate din România.
Conform statisticilor, în țara noastră sunt peste un milion de consumatori de droguri sau chiar dependenți de aceste substanțe. Însă, în realitate, numărul acestora ar fi mult mai mare.