Plenul Parlamentului a aprobat, marţi, anexa 3 din proiectul legii bugetului de stat pe 2021, care cuprinde bugetele ordonatorilor principali de credite – ministere, autorităţi, agenţii şi alte instituţii.
Parlamentarii mai au de dezbătut încă 11 anexe, iar apoi este programat votul final asupra proiectului legii bugetului de stat, transmite Agerpres.
Niciun amendament nu a fost acceptat, fiind aprobată în varianta Guvernului
Printre amendamentele respinse se numără cele privind suplimentarea bugetului Ministerului Muncii cu 1.716.385.000 lei pentru majorarea alocaţiilor pentru copii începând din luna iulie şi cu suma de 200.000.000 lei pentru acordarea tichetelor de valoare pentru creşterea natalităţii, iniţiate de PSD.
De asemenea, la bugetul Ministerului Transporturilor a fost respins amendamentul, formulat tot de PSD, privind alocarea sumei de 150.000.000 lei în vederea asigurării transportului gratuit pentru studenţi pe liniile feroviare din România.
Alte amendamente respinse, iniţiate de AUR, se referă la suplimentarea bugetului Ministerului Tineretului şi Sportului cu suma de 2.730.000 lei pentru programul de susţinere a activităţilor de tineret.
La bugetul Ministerul Agriculturii, unul dintre amendamentele respinse propunea alocarea sumei de 1.000.000.000 lei pentru acordarea despăgubirilor pentru producătorii agricoli în caz de calamităţi naturale în agricultură.
PSD a mai propus suplimentarea bugetului Ministerului Mediului cu suma de 1.910.000.000 lei pentru finanţarea programelor Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla pentru electrocasnice, precum şi suma de 80.000.000 lei pentru obiectivul de investiţii „Realizarea unei staţii de sortare deşeuri, Sector 5, Municipiul Bucureşti”. Aceste amendamente au fost respinse.
AUR a propus asigurarea finanţării educaţiei naţionale cu minimum 6% din produsul intern brut, alocarea sumei de 500.000 lei pentru un Program multianual pentru achiziţia de microbuze/autobuze şcolare şi 300.000 lei pentru dezvoltarea unei platforme digitale controlate de Ministerul Educaţiei, pentru utilizarea în cadrul şcolii, dar şi 1.240.000 lei pentru extinderea modelului de învăţământ profesional dual la nivel naţional.
Suplimentarea bugetului Sănătății, respinsă de Parlament
A fost respinsă, de asemenea, şi propunerea PSD de suplimentare a bugetului Ministerului Sănătăţii cu 980.000.000 lei – credite de angajament şi cu 400.000 lei – credite bugetare pentru realizarea a 200 de centre medicale comunitare şi a 50 de centre de asistenţă medicală de specialitate. Alte amendamente privind alocări de sume suplimentare pentru finanţarea mai multor spitale au fost respinse.
La bugetul Ministerului Dezvoltării au fost formulate cele mai multe amendamente – 2.487 – care vizau finanţări de lucrări de obiective de investiţii şi infrastructură în anumite localităţi – lucrări de apă, canal, asfaltări de drumuri, extindere reţele de gaze, însă şi acestea au fost respinse.
Camera Deputaţilor şi Senatul, reunite în şedinţă comună, au început, luni, dezbaterile pe proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2021. Votul final va fi dat marţi.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin