Încurajarea utilizării unor mijloace de transport alternative în principal pentru deplasarea în orașe, precum și utilizarea acestora ca vehicul cu rol recreativ și sportiv reprezintă o direcție importantă a politicilor publice de mediu privind reducerea poluării aerului, dezvoltării unei mai bune mobilități urbane, a sportului, și a unui stil de viață sănătos. Autoritățile locale din România au început să facă pași serioși pentru încurajarea cetățenilor să folosească bicicleta sau ale mijloace de transport alternative cum ar fi trotinetele electrice sau skateboardurile electrice prin construirea sau amenajarea pistelor pentru bicicliști.

În plus, Strategia Națională privind schimbările climatice și creșterea economică bazată pe emisii reduse de carbon pentru perioada 2016-2020, aprobată prin HG 739/2016 și Planul Național de acțiune pentru implementarea acestei strategii, se promovează trecerea la o politică națională de încurajare a transportului nemotorizat și dezvoltarea unei infrastructuri adecvate pentru ciclism. În România bicicletele au revenit în atenția publică abia în ultimii ani, vânzările ajungând anual la 380.000 de bucăți la o populație de 19,5 milioane de locuitori și autoritățile au inclus pistele de bicicliști în diversele proiecte de infrastructură pe care le-au desfășurat.

Cum se va sărbători această zi

Potrivit inițiatorilor această zi ,, poate fi marcată de către autoritățile publice centrale și locale, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice, prin organizarea şi/sau participarea la programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau sportiv, consacrate informării şi conştientizării beneficiilor oferite de mersul pe bicicletă”. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

Pentru ca această propunere să intre în vigoare, ea trebuie mai întâi aprobată de Președinte prin decret prezidențial și publicată, apoi, în Monitorul Oficial.