Parlamentarii din comisii vor să dea peste cap legea bugetului

Comisiile parlamentare de muncă şi sănătate au adoptat amendamente pentru bugetul asigurărilor sociale care, practic, dau peste cap calculele Guvernului. Singura şansă este respingerea acestora la dezbaterile din plen. Parlamentarii din comisii doresc majorarea punctului de pensie şi reducerea spectaculoasă, cu circa 10 puncte procentuale, a contribuţiilor sociale datorate de angajaţi şi angajatori. Efectele celor două măsuri sunt majorarea cheltuielilor, pe de-o parte

Comisiile parlamentare de muncă şi sănătate au adoptat amendamente pentru bugetul asigurărilor sociale care, practic, dau peste cap calculele Guvernului. Singura şansă este respingerea acestora la dezbaterile din plen.

Parlamentarii din comisii doresc majorarea punctului de pensie şi reducerea spectaculoasă, cu circa 10 puncte procentuale, a contribuţiilor sociale datorate de angajaţi şi angajatori. Efectele celor două măsuri sunt majorarea cheltuielilor, pe de-o parte şi reducerea veniturilor, pe de altă parte.

Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor a avertizat că, în aceste condiţii, deficitul bugetar se va majora şi România nu se va putea încadra în ţinta de 5,9% din PIB convenită în acordul de 20 de miliarde de euro cu FMI şi alte instituţii financiare.

Contribuţii mai mici

În cazul contribuţiilor sociale datorate de angajaţi şi angajatori, cotele propuse în amendament sunt:
– pentru condiţii normale de muncă, 21,8% din venituri, din care 9% datorată de angajaţi şi 12,8% de angajatori, faţă de 31,3% în proiectul depus de guvern,
– pentru condiţii deosebite de muncă: 26,8%, faţă de 36,3% în varianta orginilă,
– pentru condiţii speciale de muncă: 31,8%, faţă de 41,3% în proiectul de lege.

Pensii mai mari

Parlamentarii din cele două comisii au adoptat şi un amendament privind majorarea punctului de pensie de la 732,8 lei la 826,2 lei. Amendamentul a fost votat de parlamentarii PNL şi PSD, în timp ce reprezenţii PDL şi UDMR s-au abţinut.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a susţinut că majorarea punctului nu este realizabilă deoarece nu sunt bani la buget. Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina a precizat că în discuţiile cu FMI s-a stabilit îngheţarea nominală a pensiilor.

Deputaţii şi senatorii din comisii au aprobat majorarea cheltuielilor bugetului asigurărilor pentru şomaj de la 2.943,4 milioane lei la 3039,6 milioane lei, precum şi a cheltuielilor fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale de la 21,3 milioane lei la 35 milioane de lei, potrivit Mediafax.