Deputaţii europeni deplâng acţiunea Argentinei şi cer Comisiei şi Consiliului să analizeze măsurile posibile pentru a evita astfel de situaţii în viitor, inclusiv măsuri de suspendare parţială a preferinţelor tarifare. Autorităţile argentiniene ‘ar trebui să se întoarcă la masa dialogului şi a negocierilor’, afirmă rezoluţia.

Eurodeputaţii subliniază că decizia ‘unilaterală şi arbitrară’ a Argentinei echivalează cu un atac asupra exercitării liberului antreprenoriat şi principiului siguranţei legislative, "provocând astfel deteriorarea mediului investiţional pentru companiile europene în Argentina". Textul a fost adoptat cu 458 de voturi pentru, 71 împotrivă şi 16 abţineri.

Deputaţii europeni cer Consiliului, Comisiei şi înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate Catherine Ashton să depună toate eforturile pentru a apăra prezenţa şi investiţiile Europei în Argentina. Comisarul pentru comerţ Karel De Gucht şi Catherine Ashton ar trebui să folosească de asemenea ‘toate căile diplomatice aflate la dispoziţia lor’ pentru a rezolva această situaţie împreună cu omologii lor argentinieni.

Parlamentul îşi exprimă "profunda" preocupare legată de situaţie întrucât aceasta reprezintă "neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de acordurile internaţionale" şi atrage atenţia cu privire la efectele negative pe care le-ar putea avea astfel de măsuri, cum ar fi retragerea investiţiilor internaţionale şi consecinţe adverse pentru Argentina în comunitatea internaţională.

În plus, deputaţii europeni au luat notă de faptul că această decizie afectează doar o singură companie din sectorul respectiv (compania spaniolă de energie Repsol) şi numai o parte din acţiunile sale, ‘aspecte care ar putea fi considerate discriminatorii’.

Parlamentul European consideră că UE şi Mercosur trebuie să abordeze negocierile din cadrul Acordului de asociere într-un spirit de deschidere şi încredere reciprocă. Rezoluţia subliniază că decizii de tipul celor adoptate de autorităţile argentiniene ‘pot pune presiune pe climatul de înţelegere şi prietenie necesare pentru a ajunge la un astfel de acord’.

La 16 aprilie, guvernul Argentinei şi-a anunţat decizia de a propune o lege către Congresul argentinian în vederea exproprierii a 51% din acţiunile companiei de hidrocarburi YPF, care este majoritar deţinută de compania spaniolă de energie Repsol. Anunţul a fost însoţit de o preluare imediată a principalelor birouri ale companiei de către autorităţile argentiniene, care au evacuat management-ul şi angajaţii aflaţi în incintă.

De-a lungul ultimelor luni, compania a făcut obiectul "unei campanii publice de hărţuire care, împreună cu alte decizii luate de autorităţile administrative, a dus la scăderea valorii acţiunilor sale", se mai spune în rezoluţie.

Decizia guvernului argentinian a fost condamnată ferm în această săptămână de preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso şi de şefa diplomaţiei UE Catherine Ashton.