Este de aşteptat ca rezultatul votului în plen să urmeze linia celui din JURI. Surse din principalele trei grupuri politice din Parlamentul European – Popularii Europeni (PPE), Socialiştii şi democraţii (S&D) şi Liberalii (ALDE) – au declarat pentru Agerpres că membrii acestora vor vota pentru ridicarea imunităţii eurodeputatului român, astfel încât se aşteaptă o majoritate covârşitoare în acest sens.
Raportul ce recomandă ridicarea imunităţii lui Severin a fost elaborat de eurodeputatul italian Francesco Enrico Speroni (grupul Europa Libertăţii şi a Democraţiei, eurosceptic) şi el conţine un proiect de decizie a PE şi expunerea de motive. Proiectul de decizie prevede că ”Parlamentul European hotărăşte să ridice imunitatea lui Adrian Severin, excluzând restricţionarea libertăţii personale”. Speroni a explicat că eurodeputatul român nu va putea fi trimis la închisoare fără un aviz prealabil al Parlamentului European (în cazul unei decizii a instanţei române de condamnare la închisoare). Proiectul deciziei mai arată că PE ”încredinţează preşedintelui sarcina de a transmite imediat prezenta decizie, precum şi raportul comisiei competente, autorităţilor competente din România şi lui Adrian Severin”.
În cadrul secţiunii ‘expunerea de motive’ a documentului, se menţionează că la data de 21 martie a acestui an, DNA a deschis o acţiune împotriva lui Adrian Severin, deputat în Parlamentul European, pe baza informaţiilor că în perioada decembrie 2010 – martie 2011 eurodeputatul român ar fi acceptat oferta unei plăţi de 100.000 de euro, din partea reprezentanţilor unei aşa-zise societăţi de consultanţă care s-a prezentat sub denumirea ‘Taylor Jones Public Affairs’, pentru a susţine în PE un amendament la directiva 19/1994 privind sistemul de garantare a depozitelor, amendament referitor la termenul de rambursare al depunătorilor în caz de faliment bancar.
”Conform autorităţilor române, în urma verificărilor preliminare, incluzând declaraţia unui alt deputat în PE, copia facturii şi întregistrări audio oferite de mass-media, a rezultat că există motive serioase pentru a crede că, după ce a încheiat un acord cu reprezentanţii aşa-zisei societăţi de consultanţă, dl Severin a contactat atât personal, cât şi prin intermediul secretariatului său, cel puţin un deputat în Parlamentul European pentru a afla dacă a fost depus un anumit amendament pentru dezbatere în cadrul Comisiei de afaceri juridice, referitor la termenul de rambursare a depunătorilor în caz de faliment bancar. După ce a dat asigurări reprezentanţilor ‘societăţii de consultanţă’ că amendamentul care îi interesa a fost depus pentru dezbatere în Comisia de afaceri juridice de către un alt deputat român în PE, Sebastian Bodu, dl Severin le-a promis că va susţine acest amendament şi a cerut o primă tranşă de 12.000 de euro pentru serviciul adus, sumă pentru care a fost emisă o factură”, se arată în acelaşi document.
SURSA: Agerpres