În anul de criză 2009, deputaţii au cheltuit 400.000 de euro pentru deplasări în străinătate, iar senatorii au vorbit de 40.000 de euro pe telefoane mobile. Probabil, acestea sunt şi motivele pentru care nu prea şi-au găsit timp să vină la şedinţele în plen.

Anul trecut, cel mai scump deputat a fost Relu Fenechiu. Conform datelor postate pe site-ul Camerei Deputaţilor pentru perioada ianuarie-noiembrie 2009, deputatului PNL i-a fost plătită suma de peste 91.000 de euro (inclusiv indemnizaţia brută de 13.700 de euro şi 26.700 de euro pentru biroul parlamentar). Din total, 26.000 de euro i-a cheltuit pentru cazare, 14.000 de euro pentru transport în ţară şi străinătate, iar 3.400 de euro pentru telefonul mobil. Costul lunar mediu al activităţii deputatului Fenechiu: 8.500 de euro. „Consider că facturile pentru mobil sunt mari; voi solicita Camerei să renegocieze contractul cu furnizorii de servicii. La deplasările externe sunt costuri ridicate deoarece sunt membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Anul trecut am fost în Kenya, cu un program ONU, în schimb, am renunţat la alte deplasări ale căror costuri nu se justificau“, se explică Relu Fenechiu.

Prezenţa lui la voturile în plen ale Parlamentului este însă sub medie, doar 42,9%, potrivit unui raport al Institutului pentru Politici Publice (IPP). „Analizele privind cheltuielile deputaţilor şi senatorilor trebuie puse în oglindă cu activitatea lor parlamentară. Noi considerăm decentă o prezenţă de minimum 60% la voturile finale din plen. Cine are sub acest procentaj se ocupă cu altceva şi mai puţin cu activitatea parlamentară. Din studiul nostru, rezultă că mai mult de jumătate dintre parlamentari au avut sub 60%“, spune Elena Iorga, director de programe la IPP. Ea adaugă că nu există un mecanism prin care să se măsoare activitatea parlamentară din teritoriu şi că, în unele cazuri, parlamentarii decontează chiriile, dar cabinetele funcţionează în sediile locale ale partidelor.

Parlamentari de top (la decontări)

Membri în diferite comitete şi grupuri de prietenie, aleşii de la Camera Deputaţilor au cheltuit circa 400.000 de euro pentru călătorii „în interes de serviciu“. Din această sumă, aproape jumătate s-a dus pe transport şi peste 130.000 de euro pe cazare. Cele mai scumpe deplasări peste hotare au fost decontate de către deputatul UDMR Edler Andras Gyorgy; s-a plătit cazare de 5.400 de euro în perioada ianuarie-octombrie 2009, la care se adaugă cheltuieli de transport în străinătate de 6.000 de euro. „Am avut deplasări în calitate de membru al Comisiei Adunării Uniunii Europei Occidentale, participând la şedinţele acesteia. Cât priveşte cuantumul cheltuielilor ocazionate de aceste deplasări, am cunoştinţă numai de diurna prevăzută de lege, circa 50 de euro pe zi, de cazare şi transport ocupându-se serviciul specializat al Camerei Deputaţilor“, susţine deputatul UDMR. Şi senatorul PD-L Viorel-Riceard Badea a cheltuit, în aceeaşi  perioadă a anului trecut, circa 11.200 de euro pentru cazare în străinătate. El deţine, de altfel, recordul pentru cea mai mare sumă decontată într-o lună, respectiv 2.740 de euro, în septembrie 2009.

Cea mai scumpă chirie, la Galaţi

195-46662-03_tituscorlatean_04_agerp.jpgÎn primele zece luni ale anului trecut, senatorii au vorbit la mobil de aproximativ 40.000 de euro. Cea mai încărcată factură a avut-o senatorul Titus Corlăţean. Andi Cristea, consilierul senatorului PSD, ne-a explicat că „dl Corlăţean, fiind preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, călătoreşte foarte mult, iar roamingul costă. Instituţia nu decontează decât o parte din factură, diferenţa fiindu-i oprită din salariu“. Şi birourile parlamentare din teritoriu au cumulat cheltuieli importante. Cea mai scumpă factură la chirie şi utilităţi a fost decontată în beneficiul senatorului PSD de Olt, Ion Toma. Cele mai mari cheltuieli cu materialele de întreţinere s-au înregistrat la biroul lui Gheorghe Pop (PSD), care ne-a furnizat următoarea explicaţie: „Sunt la primul mandat, şi în luna februarie a anului trecut am amenajat cabinetul senatorial. De aceea cheltuielile au fost atât de mari.“

La Camera Deputaţilor, cea mai mare chirie este decontată pentru un birou parlamentar aflat la Galaţi. „Primarul PSD mi-a spus că nu are de unde să-mi aloce un spaţiu pentru cabinet, aşa că am fost nevoit să închiriez unul de 100 mp, pentru care plătesc lunar 2.000 de lei. Pentru deputatul PSD, însă, s-a găsit spaţiu, şi lui îi rămân mai mulţi bani ca să-şi plătească angajaţii. Eu am acum restanţe pe trei luni la utilităţi. Potrivit legii, trebuie să justificăm 6.000 de lei/lună, pentru benzină şi altele. Ceea ce depăşeşte această sumă este pe propria răspundere, deci nu ni se cer documente justificative“, ne-a precizat deputatul PD-L Mihail Boldea, care a decontat în 11 luni peste 10.000 de euro pentru chirie şi utilităţi.

1.525 de euro este factura pentru telefonul mobil, din ianuarie-octombrie 2009, a senatorului PSD Titus Corlăţean, decontată de Senatul României

2.575 de euro a decontat Camera Deputaţilor pentru convorbirile pe telefonul mobil din ianuarie-noiembrie 2009 ale parlamentarului PD-L Ioan Oltean

195-46663-capital_03.jpg