'Această instituţie pe care o reprezint va asigura un echilibru între sistemul public de pensii, indemnizaţiile de muncă şi boli profesionale şi sistemul asigurărilor pentru şomaj. Cu privire la veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2016, acestea au fost prevăzute la suma 52.598 milioane de lei, cu 4,7% mai mici faţă de cele de anul trecut /anul în curs 2015, n.r./ care scădere rezultă din scăderea cu 4,43% a veniturilor sistemului public de pensii şi creşterea cu 5,97% a veniturilor sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale. Pentru susţinerea în totalitate a cheltuielilor finanţate din acest buget pentru anul 2016 se alocă o subvenţie de 14.499,44 milioane lei de la bugetul de stat, cu 22,39% mai mică decât cea din anul trecut (…) Fondurile destinate plăţii pensiilor din sistemul public de pensii pentru anul 2016 sunt în sumă de 50.746,3 milioane lei, respectiv 6,8% din PIB. Principala măsură pentru anul 2016 o reprezintă majorarea valorii punctului de pensie, cu un procent de 5%, astfel încât pentru anul 2016, valoare punctului de pensie va fi de 871,7 lei', a afirmat, în faţa deputaţilor şi senatorilor, ministrul Muncii, Claudia-Ana Costea. 

Potrivit sursei citate, pentru anul viitor, în privinţa indicelui de corecţie în cuantum de 1,09%, acesta va fi acordat unui număr estimat de 150.000 de pensionari, care se vor înscrie în sistemul public de pensii în anul 2016. 

'Numărul pensionarilor care vor beneficia de valoarea majorată a punctului de pensie pentru anul 2016 este 4,680 milioane de pensionari de asigurări sociale. Pentru biletele de tratament balnear şi recuperarea capacităţii de muncă suma alocată pentru 2016 va fi de 318 milioane lei (…) să facem lucruri bune care să ne permită, până la urmă, să facem din populaţia acestei ţări o populaţie educată, sănătoasă şi aptă de muncă, astfel încât la anul, când voi veni să prezint acest buget, să nu mai fie grevat cu atâtea sume pentru boală, incapacitate temporară de muncă sau deces', a adăugat Costea. 

Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016 au fost stabilite avându-se în vedere următoarele cote de contribuţii: 17% cota medie datorată de angajatori pentru toate condiţiile de muncă, 10,5% cota datorată de angajat şi 0,22% cota medie datorată de angajatori pentru sistemul asigurărilor de accidente de muncă şi boli profesionale. 

Pentru anul 2016, bugetul asigurărilor sociale de stat are un excedent de 228,9 milioane lei, care reprezintă rezultatul financiar al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale. 

Veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016 sunt diminuate cu suma de 5,44 miliarde de lei aferentă Pilonului II de pensii, iar fondurile destinate plăţii pensiilor din sistemul public sunt prevăzute la 50,746 miliarde lei, respectiv 6,8% din PIB, în 2016. 

În privinţa cheltuielilor estimate, 52,257 miliarde de lei sunt destinate pentru sistemul public de pensii (99,8%) şi 112,3 milioane lei pentru sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale (0,2%). Din totalul cheltuielilor aferente sistemului public de pensii, 98,8% vor fi alocate pentru asistenţă socială şi 1,2% pentru administrarea sistemului public de pensii (cheltuieli de personal, bunuri şi servicii, dobânzi datorate trezoreriei statului şi active nefinanciare). În plus, din totalul cheltuielilor aferente sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale, 90,9% vor fi alocate pentru asistenţă socială (pensii de invaliditate din cauză de accidente de muncă sau boli profesionale, ajutoare sociale în caz de invaliditate), 0,8% contribuţii de sănătate plătite la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele aflate în concediu medical şi 8,3% pentru funcţionarea sistemului (cheltuieli de personal, bunuri şi servicii şi active nefinanciare). 

Fondurile destinate plăţii pensiilor din sistemul public pentru anul 2016 sunt prevăzute la 50,746 miliarde lei, respectiv 6,8% din PIB. La stabilirea necesarului de fonduri pentru plata pensiilor, s-a avut în vedere un număr de 4,68 milioane de pensionari de asigurări sociale plătiţi prin Casa Naţională de Pensii Publice, cu o pensie medie lunară de 903,6 lei. În anul 2016 valoarea punctului de pensie este de 871,7 lei, iar indicele de corecţie prevăzut la art. 170 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este de 1,09.

Şi-au votat pensii speciale

Tot marţi, a fost adoptat proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor de către senatori și deputați, în urma reexaminării cerute de Klaus Iohannis. Astfel, aceştia vor beneficia de pensie doar dacă nu sunt realeşi şi au încheiat cel puţin un mandat complet de parlamentar.

Cu alte cuvinte, parlamentarii vor primi o pensie specială, calculată în funcţie de numărul de mandate încheiate, însă în limita a cel mult trei. Mai pe înțelesul tuturor, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Legea va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis, care este obligat acum, în termen de 10 zile, să promulge proiectul.

Adoptarea proiectului a fost marcată de dispute procedurale între PSD şi PNL, potrivit Mediafax. Parlamentarii au adoptat, în plen, raportul Comisiei pentru stat, prin care era modificată Legea pensiilor speciale, acceptând, parţial, criticile aduse de Klaus Iohannis. Ulterior, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că legea a fost adoptată cu totul, însă PNL a solicitat un vot suplimentar, invocând regulamentul, pentru lege în ansamblu. Intenţia era astfel ca legea să fie respinsă la al doilea vot, după adoptarea modificărilor aduse de comisii. Valeriu Zgonea a anunţat că o lege reexaminată nu poate fi respinsă ulterior, ci doar aprobat sau respins raportul Comisiilor.

AGERPRES