Românii aflaţi în dificultate, în urma unor situaţii extreme, precum calamităţi naturale, incendii sau epidemii, vor putea primi, de acum, fără probleme bani sau ajutoare în natură de la autorităţile locale. Un proiect de lege care clarifică aceste situaţii a trecut de Parlamentul României şi merge la Preşedintele Iohannis pentru promulgare.
O nouă lege care vine în sprijinul românilor aflaţi în dificultate a trecut de Parlament!
Legea priveşte acordarea ajutoarelor de urgenţă de către autorităţile locale
Este vorba despre un proiect de lege elaborat de UDMR şi care a fost adoptat acum de către Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Legea adoptată miercuri, 12 mai, clarifică reglementările pentru acordarea ajutoarelor de urgenţă din partea autorităţilor locale. Astfel, primăriilor vor avea dreptul să acorde ajutoare de urgenţă, din bugetul local, pe baza unei metodologii şi criterii de eligibilitate aprobate prin hotărârea Consiliului Local.
Ajutoarele de urgenţă vor fi acordate în bani sau în natură, persoanelor care se află în situaţii dificile provocate de calamităţi naturale, incendii, epidemii etc. sau pentru scăderea riscului de excluziune socială, transmite news.ro.
De ce a fost nevoie de acest proiect de lege?
Reprezentanţii UDMR explică faptul că totul a plecat de la posibilitatea unor interpretări diferite în acest situaţii, fiind deseori înregistrate divergenţe între autorităţile publice locale şi Curtea de Conturi.
După vot, deputatul UDMR de Mureş, Csép Éva Andrea, a declarat: „Această modificare a fost necesară pentru a evita interpretările diferite, cele mai frecvente fiind divergenţele dintre autorităţile publice locale şi inspectorii Curţii de Conturi.”
Deputatul Csép Éva Andrea a explicat, în intervenţia avută în plenul Camerei, că autorităţile locale sunt instituţiile care cunosc cel mai bine persoanele care se află în aceste situaţii. Primarii din aceste localităţi au posibilitatea de a acorda ajutoarele de urgenţă conform metodologiei, prin care asigură sprijin celor aflaţi în situaţii de necesitate.
Pentru ca totul să devină oficială, legea adoptată de către Camera Deputaţilor trebuie să fie promulgată de Preşedintele României şi apoi publicată în Monitorul Oficial.
Sursa foto: Dreamstime