Amânare privind alegerea președintelui AEP

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au eliminat de pe ordinea de zi a şedinţei de plen comun de marţi alegerea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP). Conducerea Parlamentului a decis reluarea procedurii privind alegerea preşedintelui AEP, termenul pentru depunerea de noi candidaturi fiind 17 martie, iar votul urmând să fie dat pe 24 martie. Votul în plenul reunit va avea loc pe 28 martie, la ora 13:00.

Funcţia de preşedinte al AEP a fost vacantată după ce Constantin-Florin Mituleţu-Buică a înaintat celor două Camere ale Parlamentului demisia sa.

Comisiile juridice parlamentare i-au avizat favorabil, pe 20 februarie, pentru această funcţie pe Iulia Andreea Băbeanu, propusă de AUR, şi pe Toni Greblă, propus de PSD, plenul urmând să decidă prin vot secret cu buletine.

Toni Greblă a fost susţinut pentru postul de preşedinte al AEP de către grupurile PSD, UDMR şi minorităţi din Parlament. Actual prefect al Bucureştiului, Toni Greblă a fost de-a lungul timpului senator PSD, secretar general al Guvernului, judecător al Curţii Constituţionale.

Potrivit unor surse parlamentare, PNL nu îl vrea pe Toni Greblă la şefia AEP şi nu este de acord nici cu faptul că Mituleţu Buică, fostul preşedinte, a rămas secretar general în cadrul Autorităţii. O discuţie pe acest subiect urmează să aibă loc în şedinţa coaliţiei, transmite news.ro.

Fostul președintele AEP a demisionat în ianuarie 2023

Amintim că, în 11 ianuarie 2023, Constantin-Florin Mituleţu-Buică a înaintat celor două Camere ale Parlamentului demisia sa din funcţia de preşedinte al AEP. Comisiile parlamentare juridice i-au avizat favorabil, în 20 februarie, pentru această funcţie pe Iulia Andreea Băbeanu, propusă de AUR, şi pe Toni Greblă, propus de PSD, plenul urmând să decidă prin vot secret cu buletine.

De asemenea, în 5 decembrie 2022, plenul Parlamentului a decis revocarea lui Niculae Bădălău din funcţia de consilier al Curţii de Conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, după ce acesta a fost arestat preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi trafic de influenţă.

Comisiile reunite de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au avizat favorabil candidatura Cameliei Pricopie pentru această funcţie, plenul urmând să decidă şi în acest caz prin vot secret cu buletine.

Marcel Ciolacu, despre numirea șefiei AEP

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu declara recent că şefia AEP nu este împărţiţă politic între PSD şi PNL şi este convins că Toni Greblă, actualul prefect al Capitalei susţinut de social-democraţi pentru şefia AEP, va asigura independenţa instituţiei, inclusiv în anul electoral 2024. Referitor la faptul că fostul preşedinte al AEP Constantin Mituleţu-Buică este acum secretar general al aceleiaşi instituţii, Ciolacu a replicat: „Nu îmi cereţi să încalc legea sau să fac un abuz în serviciu din dorinţa dacă este normal sau anormal”.

„Nu există niciun blocaj la AEP. Domnul Toni Greblă a fost judecător la CCR. Putem să îi aducem multe. Cu toţii avem un trecut. O să fie vot pe AEP. Cred că nu va fi mâine, va fi peste două săptămâni. (…) Repet, preşedintele AEP nu îl discutăm politic şi nu îl împărţim politic între PSD şi PNL. A existat o procedură în Parlament unde s-au depus anumite dosare. Unele au fost acceptate. Sunt ferm convins că experienţa domnului Greblă o să asigure independenţa la AEP”, afirma Marcel Ciolacu.