Cererea de demisie, depusă de deputatul din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Igor Dodon, a fost aprobată de Parlamentul Republicii Moldova. Un număr de 70 de deputați au votat pentru demisia fostului preşedinte socialist.
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat cererea de demisie, depusă de deputatul din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Igor Dodon, cu votul a 70 de deputați.
„Cum vi s-a ridicat mâna”, a ironizat președintele Parlamentului, Igor Grosu, după procedura de vot.
Totodată, Legislativul a declarat vacant mandatul de deputat ce aparține fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
Anterior, Igor Dodon a anunțat că renunță la mandatul de deputat și a depus cererea de demisie la data de 19 octombrie.
Socialistul a mai specificat că va rămâne și fără funcția de președinte al PSRM, întrucât aceasta ar urma să fie lichidată în cadrul congresului formațiunii din decembrie.
Astfel, Dodon a spus că își va continua activitatea în calitate de lider al Asociației publice „Uniunea moldo-rusă a antreprenorilor”, propunându-și să consolideze relațiile economice cu Federația Rusă.
„Am acceptat propunerea care mi s-a făcut, să conduc o nouă organizație. Este vorba despre Uniunea oamenilor de afaceri moldo-rusă. Această organizație deja este înregistrată la Chișinău, începând cu luna iunie.
Fondator al acestei organizații din partea Federației Ruse este Asociația oamenilor de afaceri Деловая Россия, cea mai mare asociație din Federația Rusă, care are peste 7.000 de membri și o cifră de afaceri de peste 40 de miliarde de dolari. În luna iunie a fost creată organizația, iar eu sunt președintele.
Mă voi ocupa de aprofundarea relațiilor bilaterale economice, atragerea investițiilor rusești în Republica Moldova, dar și mai multe acțiuni. Nu voi pleca la Moscova pentru că asociația este la Chișinău”, a spus Igor Dodon.
Unul dintre deputații fracțiunii PAS, Babici Ion, a votat împotriva acestei decizii, ceea ce a stârnit râsete în Legislativ.
„Cuiva o să-i lipsească foarte mult colegul, dar noi să avem grijă și o să aveți ocazia să vă revedeți”, a comentat Grosu.
Igor Dodon a amenințat cu proteste
La începutul lunii octombrie, Igor Dodon a ameninţat cu proteste împotriva guvernării PAS.
„Eu sunt sigur ca vor începe protestele în timpul apropiat. Nu de aceea că noi le vom porni, dar lumea o să iasă în stradă. Putem să ne permitem să scoatem zeci de mii de oameni în piaţă”, a afirmat fostul preşedinte socialist.
Acesta consideră că Maia Sandu ar vrea un procuror general care să-i îndeplinească comenzile.
„Vă spun cu ce o să se termine totul. Ei le iartă celor de la PAS totul. Scopul lor este simplu. Lor le trebuie acolo încă un verişor sau verişoară, care să deschidă dosare celor din opoziţie”, a afirmat Igor Dodon, acuzând actuala guvernare de nepotism.
În privința atacurile procurorului general, Alexandr Stoianoglo, la adresa partenerilor de dezvoltare şi a organizaţiilor societăţii civile, Fundaţia Soros Moldova a calificat într-o declaraţie, citată de IPN, că acestea distrag atenţia publică de la adevăratele probleme ce ar trebui să fie pe ordinea de zi.
„Mai mult, discursul procurorului general nu face faţă nici Procuraturii, nici procurorilor integri din sistem, căci trezeşte nedumerire privind adevăratele priorităţi ale Procuraturii Generale: investigarea marii corupţii sau crearea de agende false cu teorii conspiraţioniste şi vendete personale”, se menţionează în acelaşi text.