Marţi, Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz, a adoptat proiectul de lege care prevede ca „Ziua iei” să fie celebrată pe 24 iunie în România.
Ziua de 24 iunie devine, în mod oficial, „Ziua iei” în România
Demersul privind Ziua iei a fost susţinut de senatori şi deputaţi de la toate partidele parlamentare şi minorităţile naţionale.
Potrivit unui comunicat transmis de Camera Deputaţilor, această decizie este o dovadă clară şi echilibrată că singura politică a Comisiei permanente pentru relaţia cu UNESCO este cea de salvgardare a patrimoniului naţional.
În 2022, la UNESCO, se va dezbate recunoaşterea la nivel mondial a valorii unice a cămăşii cu altiţă, cu largul sprijin al Comisiei parlamentare.
Ziua de 24 iunie este zi sfântă pentru credincioşii ortodocşi care sărbătoresc naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, zi cunoscută de popor ca şi Drăgaica sau Sânzienele, zi care a fost declarată neoficial în România şi în comunităţile româneşti din întreaga lume ca Ziua Universală a iei, se arată în expunerea de motive a legii.
Acest simbol naţional al culturii noastre, ia românească, este deja omagiată în peste 50 de ţări.
Este vorba despre bluza purtată de femei şi lucrată din pânză de in, bumbac, cânepă sau borangic.
Tehnicile de decorare au fost transmise de-a lungul timpului, ca o mărturie peste timp a unicităţii acesteia şi o dovadă de statornicie a poporului român.
Ce fel de activităţi se recomandă a se organiza cu ocazie acestei zile?
„Depunerea dosarului transnaţional «Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova» la UNESCO, ne impulsionează, dar ne şi responsabilizează pe mai departe, pentru a găsi căi de a promova dosarul, astfel încât, arta confecţionării cămăşii cu altiţă, o moştenire culturală atât de dragă poporului român, transmisă din generaţie în generaţie, să capete recunoaşterea universală a umanităţii”, mai transmit reprezentanţii Camerei Deputaţilor.
„Cu prilejul Zilei iei pot fi organizate activităţi culturale, sociale şi artistice şi pot fi difuzate, prin mijloace de informare în masă, materiale care vizează promovarea şi protejarea iei.
Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a evenimentelor dedicate, în limita alocărilor bugetare aprobate.
Unităţile de învăţământ, unităţile de cult, centrele comunitare, instituţiile culturale, precum şi reprezentanţele diplomatice ale României sunt invitate să participe la acţiuni de promovare a iei”, se arată în proiectul de lege care a trecut astăzi de Parlament.