Aceste vehicule vor putea fi înmatriculate şi înregistrate la Registrul Auto Român, la cererea deţinătorilor în vederea eliberării cărţi de identitate, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect de lege care modifică Ordonanţa Guvernului 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România.
Astfel, conform propunerii legislative a UDMR, introduce posibilitatea pentru vehiculele rutiere lente de a fi înmatriculate şi înregistrate la Registrul Auto Român (RAR).
Excepțiile de regulă
În sensul prezentei legi, vehicul rutier lent este ”vehiculul antrenat de un motor încorporat şi care, constructiv, nu se poate deplasa cu o viteză mai mare de 25 km/h”.
La articolul 1 e introdus un nou alineat cu următorul cuprins: ”Sunt exceptate de la prevederile alin (1) privnid omologarea vehiculelor rutiere lente, care au fost deja înmatriculate într-un stat membru al Uniunii Europene”.
”Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) vehiculele rutiere noi achiziţionate până la data de 30 aprilie 2020, aparţinând categoriei T1, nivel de poluare I, echipate cu motoare a căror putere din construcţie se situează între 37 şi 75 kW.
Aceste vehicule vor fi omologate, la cererea deţinătorilor în vederea eliberării cărţi de identitate, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi”, mai arată un amendament al deputatului UDMR Benedek Zacharie, scrie news.ro.
Vizate, tractoarele agricole sau forestiere
”Din această categorie fac parte o gamă variată de vehicule care oferă, printre altele, soluţii eco friendly, precum şi soluţii de transport avansate, cu vehicule electrice, pentru a reduce poluarea cu dioxid de carbon.
Acestea sunt uşor de utilizat şi pot servi atât companiilor, cât şi persoanelor fizice pentru a transporta mărfuri şi persoane în interiorul oraşelor în zona industrială sau în zona montană”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.
Deputatul UDMR precizează că amendamentul vizează tractoare agricole sau forestiere achiziţionate din fonduri nerambursabile şi a căror înregistrare este absolut necesară pentru a putea fi utilizate potrivit scopului pentru care au fost achiziţionate.
Senatul a adoptat proiectul pe 26 noiembrie 2019, iar votul de adoptare al Camerei Deputaţilor a fost unul decizional. Astfel, legea merge la promulgare.