Marți a avut lo o ședință comună a senatorilor și deputaților. În cadrul ședinței, rapoartele de activitate pe ultimii trei ani ai Avocatului Poporului au fost respinse. În acest context, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat că va solicita revocarea Avocatului Poporului.
Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului. Orban: Vom solicita revocarea acestuia
Raportul de activitate pentru anul 2018 a fost repins cu 245 de voturi ”pentru” și unul contra. Raportul de activitate pentru anul 2019 a fost respins cu 187 de voturi ”pentru” și 23 de voturi ”contra”. Raportul de activitate pentru anul 2020 a fost respins cu 242 voturi ”pentru” și 35 de voturi ”contra”.
Ludovic Orban: Vom solicita revocarea Avocatului Poporului
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat marţi că, în urma respingerii rapoartelor de activitate ale Avocatului Poporului pe ultimii trei ani, se va cere revocarea Renatei Weber de la conducerea acestei instituţii.
„Parlamentul României a respins astăzi raportul Consiliului Naţional al Audiovizualului. Consecinţa este încetarea mandatului preşedintelui CNA, ca urmare a respingerii raportului. Tot astăzi, Parlamentul, în cadrul şedinţei Camerelor reunite a decis să voteze raportul formulat de Comisiile juridice ale celor două Camere cu privire la raportul Avocatului Poporului pe anul 2018, pe anul 2019 şi pe anul 2020. De asemenea, Parlamentul a adoptat practic raportul Comisiilor juridice cu majoritatea necesară, conform Regulamentului şedinţelor comune. Ca urmare, a acestui vot noi vom solicita revocarea Avocatului Poporului”, a afirmat Orban, la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că numele persoanei care va fi propusă să conducă Avocatul Poporului va fi făcut public după ce se vor finaliza procedurile de revocare.
„Mâine dimineaţă, am decis, împreună cu preşedintele Senatului, Anca Dragu, să convocăm Birourile permanente reunite pentru a stabili o reuniune de plen. La această reuniune de plen, dacă sunt îndeplinite condiţiile procedurale, vom dezbate şi cererea de revocare a Avocatului Poporului. De asemenea, va trebui să găsim şi o soluţie în urma situaţiei create la CNA”, a menţionat Ludovic Orban.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a afirmat că e posibil ca şedinţa de plen comun să aibă loc miercuri, în jurul orei 13:30.
Va fi făcută o sesizare la CCR
În acest context, deputatul social-democrat Gabriel Zetea a anunțat că partidul din care face parte va sesiza Curtea Constituțională.
„Astăzi, asistăm la deturnarea scopului existenţei a însuşi Parlamentului României, Parlament care este folosit de actuala majoritate pentru a regla conturi personale, răfuieli politice. (…) Doamna Renate Weber n-a fost niciodată PSD-istă, ci o PNL-istă de frunte, aleasă pe listele PNL pentru Parlamentul European în 2007, în 2009, în 2014 de trei ori. Atunci era foarte bună, pentru că critica PSD, azi nu, pentru că a intrat în conflict instituţional cu majoritatea PNL-istă”, a spus Zetea, care a fost întrerupt de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, care l-a rugat să „treacă la subiect”.
„Am o singură întrebare: Când aţi fost ultima dată la Biserică să vă spovediţi păcatele? Pentru că minciuna este un păcat capital, iar Dumnezeu e sus şi nu doarme. (..) Aş avea pretenţia să vă spovediţi măcar voi, PNL-iştii, pentru că de la USR-işti n-am pretenţia asta, pentru că ei au văzut Bisericile doar pe dinafară”, i-a răspuns Zetea lui Orban.
Gabriel Zetea a mai spus că Avocatul Poporului apără drepturile omului, nu pe cele ale premierului Florin Cîțu sau ale lui Ludovic Orban.
„Asta îi reproşaţi Avocatului Poporului – că şi-a făcut datoria conform prevederilor constituţionale. (…) Actuala Putere este deranjată că Avocatul Poporului a sesizat CCR cu privire la o serie de ordonanţe de urgenţă. (…) Conform legii, majoritatea ar trebui să arate care sunt încălcările legii sau ale Constituţiei ce determină revocarea. Dacă nu există o asemenea demonstraţie, Opoziţia, noi PSD, putem şi vom sesiza Curtea Constituţională. PNL şi USR vor să forţeze schimbarea legii pentru a permite revocarea Avocatului Poporului în orice condiţii, oricând şi oricum”, a susţinut Gabriel Zetea.
Respingerea rapoartelor este ilegală
Înainte de ședință, Avocatul Poporului, Renate Weber, a trimis un comunicat de presă în care a precizat că, în eventuala respingere a rapoartelor de activitate, Parlamentul ar încălca dispozițiile constituționale și legale.
Renate Weber mai spune că Avocatul Poporului este o autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică, nu poate fi supus niciunui mandat imperativ sau reprezentativ, iar în exercitarea atribuțiilor sale, Avocatul Poporului nu se substituie autorităţilor publice.
”Potrivit procedurilor parlamentare, dezbaterea nu înseamnă votarea raportului, dezbaterea și votarea fiind etape distincte ale procedurii parlamentare”, arată Renate Weber.
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin