După discuţii aprinse, legislativul a adoptat pachetul care instituie, între altele, cardul roşu-alb-roşu (culorile drapelului naţional), ce va reglementa imigraţia printr-un sistem de puncte. Conform acestui sistem, în Austria vor putea veni doar cei care întrunesc un anumit punctaj, în funcţie de nivel de educaţie, vârstă sau cunoaştere a limbii germane.
Pentru reîntregire familială, va trebui făcută dovada unor cunoştiinţe de bază de limbă germană chiar înaintea emigrării. În plus, criteriile de integrare se înăspresc, un nivel ridicat de cunoaştere a limbii trebuind atins după 2 ani, nu după 5. În caz de eşec, sancţiunile prevăd măsuri până la expulzare.
Pentru solicitanţii de azil se instituie "datoria de colaborare", care îi obligă pe aceştia ca, în primele şapte zile, să nu părăsească centrul de primire, unde trebuie să stea la dispoziţia autorităţilor pentru cercetări.
Ultima măsură a fost calificată drept ‘similară lagărului’ de Verzi, care au cerut retrimiterea proiectului în comisia pentru afaceri interne. De altfel, Verzii au participat miercuri seară la un marş organizat de mai multe organizaţii neguvernamentale, sub lozincile "Nu este legea noastră" şi "Locul copiilor nu este în închisoare".
O altă formaţiune de opoziţie, Partidul Libertăţii /FPOe, de extremă dreapta/, a avertizat că introducerea cardului ar putea atrage o imigraţie masivă, însă a fost de acord cu obligativitatea unor cunoştinţe de limbă germană înainte de sosirea în Austria.
În timpul discuţiilor, noul ministru de interne, Johanna Mikl-Leitner (OeVP), a insistat că prevederea "germană înainte de emigrare’ este ‘un avantaj de start pentru femeile provenite din structuri patriarhale", iar secretarul de stat pentru integrare, tânărul Sebastian Kurz, a văzut în cunoaşterea limbii cheia pentru integrarea imigranţilor în societatea austriacă.
SURSA: Agerpres