Astfel, impozitul de 10% perceput pe profitul societăţilor comerciale a fost mărit la 12,5%, în timp ce controversata taxă pe depozitele bancare a crescut de la 15% la 30%. Şi impozitul special pe operaţiunile financiare urmează să crească de la 0,11% la 0,15%.
Cota redusă a impozitelor pe societăţi şi dobânzile mari oferite de băncile cipriote au fost principalele raţiuni care au atras capitalurile străine în acest paradis fiscal.
Pe de altă parte, parlamentarii au decis să amâne dezbaterea şi votarea unei legi care ar fi redus treptat pensiile şi salariile funcţionarilor publici cu procente cuprinse între 0,8% şi 2%, o altă solicitare a troicii.
În luna decembrie, parlamentul cipriot a votat un alt pachet legislativ cerut de creditorii internaţionali, ce prevede instituirea de noi controale împotriva activităţilor de spălare de bani. Tot atunci s-a aprobat şi creşterea TVA-ului de la 17% la 18% şi la 19% începând din 2014 şi au fost instituite noi taxe pe tutun, băuturi alcoolice şi produse petroliere, acestea din urmă intrând în vigoare de la 1 ianuarie 2013.
Pe data de 26 aprilie, deputaţii ciprioţi vor fi chemaţi să voteze memorandumul complet convenit de guvern cu creditorii internaţionali.
Sursa: Agerpres