Parlamentul Republicii Moldova ar putea interzice utilizarea simbolurilor comuniste (secera şi ciocanul) în scopuri politice, potrivit unui proiect de hotărâre înregistrat în legislativ. Proiectul ar putea fi discutat joi de deputaţi, ceea ce ar putea provoca scandal în societatea de la Chişinău, în condiţiile în care secera şi ciocanul sunt simbolurile celui mai popular partid din Republica Moldova - Partidul Comuniştilor (PCRM ).
Proiectul elaborat de deputaţi liberali prevede şi condamnarea regimului totalitar comunist din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, acuzat că a comis crime împotriva umanităţii, dar şi condamnarea persoanelor care au contribuit la comiterea acestor crime.
Un proiect similar a fost propus de liberali şi acum doi ani, dar nu a fost susţinut de toate componentele Alianţei pentru Integrare Europeană. Miercuri, premierul Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, a lăsat să se înţeleagă că de data aceasta proiectul ar avea sprijinul tuturor partidelor din alianţă.
Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, nu s-a arătat deranjat de intenţia liberalilor, dar a calificat-o ca pe o "aiureală ordinară". De asemenea, potrivit acestuia, iniţiativa "miroase a fascism" şi nu are "perspective istorice".
La începtul anului 2010 în Republica Moldova a activat o comisie specială, creată prin decretul fostului preşedinte interimar, liberalul Mihai Ghimpu, care a studiat crimele regimului totalitar comunist din perioada sovietică. Printre principalele propuneri, prezentate de comisie, se află condamnarea regimului totalitar comunist în Republica Moldova ca unul care a comis crime, acte de genocid, prin deportări, asasinate în masă, teroare, încălcarea brutală a drepturilor fundamentale ale omului. Comisia a propus, de asemenea, să se interzică prin lege utilizarea noţiunii de comunist şi derivatelor sale în titulatura partidelor politice, instituţiilor publice şi private şi interzicerea simbolurilor naziste şi comuniste în spaţiul public, aşa cum o cere Rezoluţia OSCE cu privire la reunirea Europei divizate şi drepturile fundamentale ale omului din iulie 2009.
Chiar dacă sute de mii de oameni, potrivit istoricilor, au fost deportaţi sau au murit de foame în timpul perioadei sovietice, potrivit unor sondaje o mare parte a populaţiei regretă încă destrămarea URSS.
Sursa: Agerpres