Parlamentul de la Kiev acuză armata rusă de genocid în Ucraina
„Acţiunile comise de forţele armate ale Federaţiei Ruse reprezintă nu doar crimă de agresiune, ci urmăresc distrugerea într-un mod sistematic şi consecvent a poporului ucrainean, a identităţii sale şi privarea sa de dreptul la autodeterminare şi la o dezvoltare independentă.
Aceasta necesită recunoaşterea imediată a acţiunilor comise de forţele armate ale Federaţiei Ruse în ultima fază a agresiunii armate ruse împotriva Ucrainei, care a început la 24 februarie 2022, ca genocid al poporului ucrainean”, scrie în nota explicativă a rezoluției votată de o majoritate de 363 de deputaţi ucraineni, joi, relatează Interfax.
De asemenea, rezoluţia prevede ca Rada Supremă de la Kiev să solicite Organizației Națiunilor Unite (ONU), Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Parlamentului European, Adunării Parlamentare OSCE și Adunării Parlamentare a NATO să recunoască acţiunile armatei ruse ca un genocid al poporului ucrainean.
Reamintim faptul că, marți după-amiază, președintele american Joe Biden a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin comite „genocid” în Ucraina. Având în vedere valul de reacții adverse venit din Rusia, diplomația americană a intervenit și a clarificat declarațiile făcute de președintele american Joe Biden.
SUA explică acuzaţia de „genocid” făcut de Joe Biden. Explicațiile aduse de diplomația americană
Diplomația americană a precizat, miercuri că, de fapt, forţele ruse doresc să „distrugă Ucraina şi populaţia sa civilă”.
„Cred că, odată ce vom putea aduna toate dovezile, vom ajunge la aceeaşi concluzie ca preşedintele Biden, pentru că ceea ce se întâmplă pe teren nu este un accident”, a spus subsecretarul de stat american Victoria Nuland la CNN.
Totodată, aceasta a explicat că decizia Rusiei este, de fapt, de a distruge populația civilă, dar și Ucraina, evitând însă să folosească termenul de „genocid”.
„Este o decizie intenţionată a Rusiei şi a forţelor sale de a distruge Ucraina şi populaţia sa civilă”, a adăugat ea.
Amintim faptul că președintele francez Emmanuel Macron a încercat să evite acest termen cât a putut. El a fost întrebat, miercuri, dacă, la fel ca preşedintele american Joe Biden, ar folosi termenul „genocid” pentru uciderile ucrainenilor de către armata rusă.
Reacția lui Emmanuel Macron, după ce Biden l-a acuzat pe Putin de genocid
În acest sens, liderul francez a precizat că preferă să fie atent în ceea ce privește termenii.
„Aş fi atent cu astfel de termeni astăzi, deoarece aceste două popoare (n.r. ruşii şi ucrainenii) sunt fraţi. Vreau să încerc în continuare, pe cât pot, să opresc acest război şi să reconstruiesc pacea. Nu sunt sigur că o escaladare a retoricii serveşte acestei cauze.
Ceea ce putem spune cu siguranţă este că situaţia este inacceptabilă şi că acestea sunt crime de război. Trăim în contextul unor crime de război fără precedent pe pământul nostru – pământul nostru european”, a spus Macron.
„Rusia a început unilateral un război extrem de brutal, s-a stabilit că armata rusă a comis crime de război, iar acum trebuie să găsim pe cei responsabili”, a completat liderul francez.