Marți, 14 martie, la Strasbourg, Parlamentul European a adoptat un set de măsuri menite să contribuie la reducerea facturilor la energie şi să combată schimbările climatice. Noua legislație europeană stabileşte că peste cinci ani, clădirile noi să aibă zero emisii de gaze cu efect de seră.

Clădirile noi vor fi echipate cu tehnologii solare

Astfel, potrivit legislației europene, toate clădirile noi ar trebui să fie echipate cu tehnologii solare până în 2028, dacă acest lucru este posibil tehnic și fezabil economic.

În cazul clădirilor rezidențiale care fac obiectul unor renovări majore, termenul ar fi anul 2032. Creșterea performanței energetice are în vedere lucrări de izolare sau de îmbunătățire a sistemului de încălzire. Fiecare stat membru trebuie să aibă un plan național de renovare care să includă scheme de sprijin pentru a facilita accesul la granturi și la finanțare.

De asemenea, trebuie create puncte de informare gratuite și sisteme de renovare neutre din punctul de vedere al costurilor.

Set de măsuri pentru reducerea facturilor

Măsurile financiare ar trebui să ofere prime importante pentru renovările substanțiale, în special în cazul clădirilor cu cele mai slabe performanțe, iar gospodăriile vulnerabile ar trebui să beneficieze de granturi și subvenții specifice.

Legislația europeană prevede și derogări, astfel că statele membre pot decide excluderea de la aceste renovări a muzeelor sau a clădirilor protejate pentru calitățile arhitecturale sau istorice, bisericile sau lăcașurile de cult.

Statele membre vor putea, de asemenea, să includă o excepție în cazul locuințelor sociale publice, dacă renovările ar determina creșteri ale chiriilor, care nu pot fi compensate prin economiile la facturile la energie.

Eurodeputații vor începe acum negocierile cu Consiliul pentru a conveni asupra formei finale a proiectului de lege.

Românii, afectați de problema facturilor la energie

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a spus că foarte mulți clienți se plâng că nu primesc facturile la timp.

„Singurul lucru care ne vizează și putem să analizăm problema este că foarte, foarte mulți clienți se plâng că nu primesc facturi, nu sunt emise facturile, facturile nefiind emise, ele nu pot fi achitate prin aceste carduri.

Din câte știu, cardurile au un termen, cele care au fost distribuite în prima parte a anului trebuie folosite până în iunie sau iulie, dacă nu mă înșel, și oamenii se plâng că nu primesc facturile de la furnizori și nu au cu ce să se ducă la poștă sau unde se facă aceste plăti, să folosească cardul de energie.” a spus vicepreședintele ANRE.