Parlamentul European s-a pronunţat miercuri în favoarea proiectului Comisiei Europene privind refacerea naturii. Propunerea a fost adoptată cu 336 voturi „pentru”, 300 de voturi „împotrivă” şi 13 abţineri.
În acest context, textul final al proiectului va fi negociat de Parlamentul European şi Consiliul UE. Obiectivul este ca un acord să fie obținut înaintea alegerilor europene din 6-9 iunie 2024.
Proiectul a fost criticat de cel mai numeros grup din Parlamentul European
Comisia Europeană a propus în urmă cu peste un an un regulament privind refacerea naturii pentru a contribui la redresarea pe termen lung a naturii deteriorate în toate zonele terestre şi maritime ale Uniunii Europene şi pentru a atinge obiectivele UE în materie de climă şi biodiversitate.
Parlamentul European a dezbătut marți dimineață acest subiect, în contextul în care nu a existat o majoritate în favoarea modificărilor aduse asupra legislaţiei UE privind restaurarea naturii.
Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European (ENVI) a prezentat o propunere de respingere a proiectului Comisiei Europene. Totuși, aceasta a fost respinsă miercuri în plenul PE.
De asemenea, Grupul Partidului Popular European (PPE), cel mai numeros din Parlamentul European şi condus de germanul Manfred Weber, a dus o campanie împotriva proiectului Comisiei Europene. PPE a subliniat că măsura ar afecta negativ fermierii şi ar periclita securitatea alimentară.
UE a propus o perspectivă nouă cu privire la amenințările pe care le reprezintă schimbările climatice
În altă ordine de idei, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au adoptat luna trecută o comunicare comună care prezintă modul în care UE va aborda impactul tot mai mare al schimbărilor climatice și al degradării mediului asupra păcii, securității și apărării.
„Fenomenele climatice extreme recurente, creșterea temperaturilor și a nivelului mării, deșertificarea, deficitul de apă, amenințările la adresa biodiversității, poluarea și contaminarea mediului reprezintă o amenințare la adresa sănătății și a bunăstării oamenilor și pot duce la intensificarea strămutărilor a mișcărilor migratorii, a pandemiilor, a revoltelor populației, a instabilității și chiar și a conflictelor. Forțele armate ale Europei se confruntă, de asemenea, cu condiții operaționale schimbătoare și dificile cauzate de schimbările climatice. Aceste noi amenințări i-au determinat deja pe aliații și partenerii noștri să își actualizeze și ei politicile.
Comunicarea comună oferă o nouă perspectivă și stabilește cadrul UE pentru răspunsul la aceste provocări, dat fiind că privesc societatea noastră și operațiunile noastre de securitate, precum și concurența geopolitică tot mai mare pentru resursele și tehnologiile necesare pentru tranziția verde”, a transmis Comisia Europeană într-un comunicat.